Automobili

Petak, 09.05.2014.

14:13

Parking popločan solarnim panelima

Umesto betona ili asfalta, bračni par iz Ajdaha, SAD, upotrebio je za izgradnju parkinga ispred svoje kuće solarne panele. To je, kako tvrde ovo dvoje futurista, samo prvi korak ka putevima budućnosti na kojima bi solarne ploče zamenile asfaltnu podlogu.

Izvor: B92

Default images

Solarna energija sve više nalazi primenu u savremenom svetu. Ploče koje pretvaraju energiju Sunca u električnu struju koriste se i u automobilskoj industriji, počevši od fabrika koje se napajaju energijom iz solarnih panela, pa do krovova hibridnih i električnih automobila.

Osim toga, sunčeva energija našla je primenu i na stanicama za punjenje vozila na električni pogon.

Bračni par, Scott i Julie Brusaw, predstavili su još 2010. projekat puteva budućnosti koji bi bili popločani solarnim panelima. Prema njihovoj zamisli, ovako dobijena električna energija mogla bi da se upotrebi za uličnu rasvetu i osvetljenje autoputeva i saobraćanih znakova, ali i za potrebe domaćinstava koja se nalaze pored puta.
Foto: Scott i Julie Brusaw
Kako bi pokazali da je ideja izvodljiva u stvarnosti i da bi prikupili sredstva za dalja istraživanja, oni su na svom privatnom parkingu postavili solarne ploče koje su otporne na udarce i habanje i koje, kako je demonstrirano na video snimku, mogu da podnesu masu težih vozila, poput traktora:



Paneli su u obliku šestougla i uklapaju se jedan u drugi kao slične ploče od bilo kog drugog materijala.

Ako bi se ovakve ploče postavile na puteve, energija koju paneli generišu koristila bi se i za njihovo grejanje čime bi se sprečilo zadržavanje snega i leda, kao i za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju.

Tvorci projekta nisu objavili koliki su troškovi čitave instalacije, ali tvrde da bi se ona kroz proizvodnju struje isplatila tokom svog životnog veka. Njihov cilj je da prikupe novčana sredstva u visini od milion dolara, kako bi komercijlizovali svoju ideju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: