Četvrtak, 09.12.2010.

08:13

Vozila na solarni pogon u SC-u

Naučni skup povodom svetske energetske i ekološke krize na kojem će biti predstavljeni automobili na električni i solarni pogon biće održan od 15. do 16. decembra u beogradskom "Sava centru".

Izvor: B92

Default images

Želja organizatora manifestacije je da i Srbija krene stopama razvijenih zemalja u rešavanju globalnog problema zagađenja i klimatskih promena, a jedan od načina je, kako kažu, proizvodnja i korišćenje ekoloških vozila.

Na skupu će učestvovati veliki broj naučnika iz zemlje i inostranstva, a tema sastanka biće i povećanje energetske efikasnosti, odnosno smanjenje količine štetnih gasova u vazduhu.

- Pošto se čak jedna trećina štetnih gasova u vazduhu proizvodi u saobraćaju, vozila sa električnim motorom su ekološka budućnost. Takvi automobili idu bukvalno na baterije koje se nakon pređenih nekoliko stotina kilometara zamenjuju na punktovima slično dolivanju goriva na pumpama. Najbitnije da u takvim vozilima ne dolazi do unutrašnjeg sagorevanja i izbacivanja štetnih gasova u atmosferu. Kao jedan od tehnoloških pronalazaka na skupu će biti predstavljen i vodonik generator koji se ugrađuje u vozila na dizel ili benzin i štedi od 10 do 30 odsto goriva. U takvom generatoru jedan litar vode zamenjuje od 10 do 30 litara goriva i smanjuje štetne izduvne gasove - objašnjava Dragoljub Antić, akademik na insitutu “Vinča” i jedan od organizatora naučnog skupa.

Izvor - BlicOnline

Audi: Napajanje solarnom energijom

Od 2011. eko-taksa za nova vozila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: