Sreda, 01.12.2010.

09:45

GM pokrenuo proizvodnju Volta

Chevrolet Volt, električni automobil koji bi trebalo da donese novi zamah američkom General Motorsu, počeo je da silazi sa proizvodnih traka fabrike Hamtramck u Detroitu.

Izvor: B92

Default images

Prvi Volt koji je 30. novembra sišao s trake biće sačuvan za GM-ov muzej, a onaj s brojem 00002 prodat je na aukciji za 180.000 dolara, saopštio je Detroit Free Press.

Razvoj Chevy Volta krenuo je pre četiri godine od ideje o ekološki prihvatljivom vozilu, pokretanom elektromotorom s baterijama koje se pune iz utičnice, uz mali benzinski motor za veću nezavisnost.

Jednostavno ga uključite u struju i jedno punjenje baterije košta oko 1,50 dolara, s čime se može preći od 25 do 50 milja (40-80 km), pre uključivanja benzinskog motora od 1400 ccm, tvrdi GM u reklamnoj poruci kojom predstavlja novu uzdanicu GM-a.

"Mi smo samo jako, jako zadovoljni ovim automobilom. Priznanja su fenomenalna, osvojili smo naslove automobil godine listova Motor Trend Car, Automobile Magazine i Green Car Journal. Interes ulagača takođe govori za sebe", izjavio je direktor marketinga GM-a Tony Disalle.

"Chevy Volt radi kao svako drugo vozilo koje danas imate u garaži, a može biti i jedino vozilo koje vam treba", izjavio je direktor fabrike Teri Quigley.

Proglašavajući ga Autom godine 2011, Motor Trend Magazine je opisao Volt kao vozilo koje će promeniti auto industriju.

General Motors ima velika očekivanja od Volta i za početak će proizvesti 10.000 komada. Predsednik uprave GM-a Dan Akerson rekao je da je već oko 100.000 kupaca pokazalo interesovanje.

Analitičari auto tržišta su oprezniji, te ističu da je početna cena od 41.000 dolara bez poreza, visoka za američko tržište, gde se cena većine automobila srednje klase, u kojoj je i Volt, kreće oko 25.000 dolara, što garantuje mesečnu ratu leasinga od 199 dolara.

Ispitivanje agencije Kelly Blue Book pokazalo je da samo sedam odsto kupaca namerava da 2011. godine razmotri opciju kupovine električnog automobila.

Volt ima doseg od 40 do 80 km s jednim punjenjem, što je po GM-u dovoljno za 80 odsto potreba Amerikanaca kod odlaska i povratka s posla.

Za punjenje Volta iz obične utičnice u garaži biće potrebno oko osam sati, a s posebnim punjačem tri do četiri sata.

Izvor - tportal

Volt: Zeleni automobil godine

Chevrolet Volt: Primene baterije

Volt: garancija na bateriju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: