Automobili

Nedelja, 17.03.2013.

20:54

"Pojas nam je spasao glavu"

Po objavljivanju rezultata istraživanja da samo 58% vozača i suvozača u Srbiji koristi sigurnosne pojaseve, dobili smo zabrinjavajuće veliki broj komentara koji ne podržavaju upotrebu sigurnosnog pojasa.

Izvor: B92

Default images

Piše: Nemanja Pantelić

Istraživanje čije je rezultate prenela Agencija za bezbednost saobraćaja sprovedeno je na putevima u naseljenim mestima, u 27 najvećih gradova u Srbiji. Na uzorku od više od 20.000 vozila, sigurnosne pojaseve koristi 61 odsto vozača i 50 odsto suvozača i 3 odsto putnika na zadnjim sedištima.

Izneta mišljenja komentatora o beskorisnosti sigurnosnih pojaseva motivisala su našeg čitaoca da nam pošalje fotografije svog automobilia posle saobraćajne nesreće.
Nesreća u kojoj su učestvovali dogodila se tokom snežne oluje u Austriji. Pri brzini između 40-50 km/h udarili su u prikolicu kamiona.

Prenosimo vam i čitavu porku u kojoj naš čitalac opisuje uslove i kako je do nesreće došlo:

"Snežna mećava je bila takva da nisi mogao da raspoznaš saobraćajne znakove pored puta. Put neočišćen, na oko 500m ispred nas ide kamion. Mi lagano za njim. Kamion skreće u krivinu i nestaje sa vidika. Nastavljamo da pratimo trag kamiona i skrećemo i mi u krivinu.

Kad ono, nije krivina nego izlaz za benzinsku pumpu.

Sa obe strane, i levo i desno, poređani kamioni koji su se parkirali zbog snežne mećave. Ispred nas kamion kojeg smo pratili i koji je stao na 100m od isključenja sa autoputa.

Sve poleđeno, kočnice ne deluju. Udarili smo levim farom u desni ćošak prikolice a kako je dalje bilo vidite na fotografijama. Šteta na kamionu nije bila ni 50 evra."
Svaka saobraćajna nesreća slučaj je za sebe i veoma je nezahvalno generalizovati stvari. U konkretnom slučaju, u Mitsubishiju nalazilo se troje putnika, od kojih su dvoje na prednjim sedištima bili vezani dok putnik na zadnjem sedištu nije koristio pojas.
Putnici na prednjim sedištima prošli su bez ogrebotina. Vozač je dobio masnicu od pojasa. Putnik sa zadnje klupe dobro je prošao, s obzirom na to da nije bio vezan. Imao je sreće da je njegovo kretanje zaustavilo vozačevo sedište, tako da je zaradio samo ugruvano rame.

Da je Mitsubishi većom površinom udario u prikolicu, sila udarca bila bi ozbiljnija i dodatno bi ugrozila putnika koji nije bio vezan na zadnjoj klupi.
Kada su posle nesreće svi izašli iz automobila, i uz cigaretu čekali policiju, zaključili su da bi deformacija krova usled jakog udarca doslovno odsekla glavu vozaču da nije bio vezan.

Nadamo se da će ova priča i da će ove fotografije pomoći nevernim vozačima i putnicima da shvate pojas kao element koji će ih sačuvati od povreda kada one veoma lako mogu da se izbegnu.

Pogledajte zašto treba koristiti sigurnosni pojas.

Želimo vam srećan put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: