Život

Petak, 29.09.2023.

11:24

EU uvela zabranu: Za 20 dana neće više biti šljokica i sjajeva, evo i zašto

Šljokice u kozmetici i razna sjajeva trebalo bi da odu u istoriju nakon odluke Evropske komisije (EK) da ograniči upotrebu mikroplastike koja se namerno dodaje proizvodima, zbog čega kozmetički trgovci pripremaju promotivnu prodaju takvih proizvoda.

Izvor: index.hr

EU uvela zabranu: Za 20 dana neće više biti šljokica i sjajeva, evo i zašto
Foto: Shutterstock/Subbotina Anna

EK je 25. septembra usvojila meru kojom se, u skladu sa zakonodavstvom EU o hemikalijama (REACH Uredba), ograničava mikroplastika koja se namerno dodaje u proizvode. Ova mera se ne odnosi samo na kozmetičku industriju, već ima i šire implikacije.

Međutim, u narednih 20-ak dana novo pravilo će biti najuočljivije upravo u prometu kozmetike. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke prodavnice Pegot, specijalizovane za umetnički, hobi i frizerski asortiman, već su počele pripreme za specijalnu prodaju određenih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

"Upravo smo dobili mejl od poznatog proizvođača proizvoda za nokte da se svi proizvodi koji sadrže mikroplastiku povlače sa tržišta do 16. oktobra. Lista proizvoda je zaista duga jer ne samo da lakovi za nokte sadrže šljokice već i razni drugi delovi asortimana, npr. pigmenti i folije koje daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su veoma popularne na tržištu“, kaže Terzić.

Nove mere imaju za cilj da spreče ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Biće zabranjena prodaja same mikroplastike i proizvoda u koje je namerno dodata i koji se iz nje oslobađaju tokom upotrebe. Za opravdane slučajeve primenjuju se odstupanja i prelazni rokovi, kako bi se subjekti na koje se primenjuju nova pravila mogli prilagoditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: