Vesti -

Nisu ih dočekali srdačno: Našoj prvoj predstavnici na Evroviziji pesmu je pisao Mika Antić VIDEO

Jugoslavija se Pesmi Evrovizije pridružila 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči, a to je još dugo vremena i ostala.

Izvor: istorijskizabavnik.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/Review News
Foto: Shutterstock/Review News

Prva predstavnica bila je Ljiljana Petrović sa pesmom ”Neke davne zvezde” koju je napisao čuveni pesnik Mika Antić.

U Kanu, gde se te godine održavalo takmičenje, međutim, nisu ih dočekali srdačno.

Jugoslavija poslala "decu"

Prvih godina takmičenja bilo je uobičajno da zemlje kao predstavnike šalju poznate interpretatore, kompozitore, kao i slavna imena i zvezde.

Dvadesetdvogodišnja Ljiljana koja tek što je imala nekoliko javnih nastupa među ostalim takmičarima izgledala je kao devojčica, a tamošnja štampa se pitala zašto su Jugosloveni na tako prestižno takmičenje kao što je Evrovizija poslali “decu”.

Ljiljana je kasnije pričala kako je sve izgledalo.

“Na takmičenje za pesmu Evrovizije u Francusku sam otišla u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, spikerke Saše Novak i Jože Privšeka. Pre nastupa u Kanu Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju bleštavilom i luksuzom šou-biznisa u kapitalizmu. ”

U tom duhu, Ljiljana je nastupala u maloj crnoj haljini koju joj je sašila majka Katica, a zbog čitave atmosfere bila je prestrašena. Mika Antić je sa druge strane, bio veliki optimista.

Nastup za istoriju

Uoči samog nastupa, Ljiljana je imala ogromnu tremu.

"Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: “Ako si mogla da pevaš divno u Ljubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa", ispričala je kasnije.

Pobedu je te godine odneo Luksemburg. Jugoslavija se našla na osmom mestu od ukupno 16 učesnika. Ipak, naša delegacija je pričala da su se nastup i numera svima dopali. Na zabavi posle takmičenja, pričala je Ljiljana, svi su pevali našu pesmu “Neke davne zvezde“.

Ljiljana nikada nije napravila neku značajniju muzičku karijeru. Već krajem sedamdesetih povukla se iz javnog života. Kasnije se posvetila pisanju haiku poezije, a potom je i komponovala na haiku stihove. Umrla je početkom 2020. u 81. godini života u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 155 idi na stranu