Ishrana 0

26.04.2024.

8:08

Ova hranjiva materija je najvažnija za zdrav mozak

Ne postoji univerzalni način prevencije demencije. Uprkos tome, veliki broj studija izdvojio je određene hranjive materije koje mogu pomoći.

Izvor: Index.hr

Ova hranjiva materija je najvažnija za zdrav mozak
Shutterstock/JulijaDmitrijeva

Podeli:

Tri vrste neuroprotektivnih hranjivih materija izazvale su najveći interes stručnjaka: antioksidansi, vitamini B grupe i polinezasićene masne kiseline.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete moždane ćelije, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih ćelija, a polinezasićene masne kiseline pomažu u podsticanju rasta novih moždanih ćelija.

Dok suplementi mogu pomoći u snabdevanju ovim hranjivim materijama, uvek je bolje pokušati uneti ih hranom, posebno kada su u pitanju masne kiseline, poput omega-3.

"Kada jedete celovitu hranu, dobijate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobar temelj na kojem možete izgraditi plan zdrave ishrane", pojasnila je Uma Naido, nutricionistkinja koja je diplomirala na Harvardu.

Omega-3 masne kiseline su nutrijent broj jedan za zdrav mozak

Omega-3 nalazi se u divlje ulovljenoj masnoj ribi poput inćuna, sardina i lososa.

"Divlji losos sadrži nivoe EPA i DHA koje su korisne za zdravlje našeg mozga. Riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, trebala bi da se nađe na tanjiru barem dva puta nedeljno", dodala je Naido.

Omega-3 masne kiseline mogu se naći i u namirnicama biljnog podrekla, poput čia semenki, susama, oraha i semenki lana.

"Važno je naglasiti da ne možemo suplementima ili vežbanjem rešiti problem loše ishrane. Zdrav način života povezan je s dobrom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću, pravilnim snom, društvenim vezama, upravljanjem stresom i smanjenjem anksioznosti. Sve su to ključni faktori za obranu od stanja poput demencije", zaključila je Naido.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: