Region 0

26.04.2024.

9:47

"Mešanje stranaca dovelo do unutrašnje krize"

Probleme na polju bezbednosti u BiH izaziva unutrašnja kriza do koje je dovelo strano mešanje, izjavio ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Izvor: Tanjug

"Mešanje stranaca dovelo do unutrašnje krize"
Shutterstock/Alexandros Michailidis

Podeli:

Stranci, ističe Nešić, trenutno urušavaju BiH i njihovo mešanje je dovelo do ozbiljne unutrašnje krize, a ti unutrašnji problemi izazivaju i probleme na polju bezbednosti.

Ukazao je da je trenutno jedan od najvećih problema u BiH pokušaj stranaca da uruše Dejtonski mirovni sporazum.
"Svi oni koji razgradjuju Dejton moraju da znaju da time razgrađuju i BiH, rekao je Nešić u izjavi za Rusija danas, prenosi Srna.

Kada su se stranci mešali u unutrašnje stvari u BiH, kaže Nešić, u BiH je uvek dolazilo do nesporazuma i unutrašnjih sukoba koji na svu sreću nisu kulminirali u ratne.

"Kada nismo imali strano mešanje i kada je BiH funkcionisala u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, pokazala je da može da bude funkcionalna zemlja", naveo je ministar bezbednosti.

Naglasio je da je u ovom trenutku Republika Srpska jedina koja brani Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim i postojanje BiH, koja se zasniva na Dejtonu.

Nešić je rekao da policijske agencije apsolutno kontrolišu situaciju u BiH i da u ovom trenutku nema ni jednu informaciju o tome da bi mogla da bude ugrožena bezbednost bilo kog čoveka ili imovine u zemlji.

"Nemamo informaciju da bi u BiH moglo da dodje do terorističkog akta i sa tim u vezi je bezbednosna situacija dobra i stabilna. Medjutim, danas ne postoji niko na svetu koji bi mogao da isključi mogućnost izvršenja terorističkog akta", naveo je Nešić.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Nešić je rekao da se priča o Srebrenici vraća u žižu javnosti da bi se proizveli neki politički ciljevi i da su u zabludi svi koji misle da će to doneti mir i stabilnost.

On je naveo da Nemačka, koja je glavni sponzor rezolucije, želi da se baci u zaborav sve ono što je radjeno u Drugom svetskom ratu i da se optuže Srbi kao narod koji je počinio genocid.

"Nismo počinili genocid i nećemo to da prihvatimo", rekao je Nešić i dodao da je ova rezolucija vraćanje u prošlost i nikome neće dobro doneti.

Ukoliko ta rezolucija bude usvoje, ukazao je Nešić, to će biti ne jedan nego deset koraka unazad.

"Mislim da bi bilo dobro da nas puste da živimo u sadašnjosti, da pokušamo zajedno dalje da stvaramo bolju budućnost za našu decu", kazao je Nešić.

Govoreći o saradnji sa Ruskom Federacijom, Nešić je istakao da BiH nema nikakav bezbednosni problem što se tiče Rusije sa kojom ima dobru saradnju.

"Rusko iskustvo je nama dobrodošlo o verujem da ćemo umeti da ga iskoristimo. Rusija je neko ko puno može dati po pitanjima sprečavanja terorističkih akata i održavanja mira i bezbednosti", naveo je Nešić.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: