Aktuelno 0

26.04.2024.

8:28

Fragmenti opasnog virusa pronađeni u uzorcima mleka

Fragmenti virusa ptičjeg gripa pronađeni su u petini uzoraka mleka testiranih u SAD, saopštila je američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Izvor: Tanjug

Fragmenti opasnog virusa pronađeni u uzorcima mleka
Stock-Asso/Shutterstock

Podeli:

Iako prisustvo tragova virusa u mleku ne ukazuje nužno na rizik za potrošače, potrebni su dodatni testovi kako bi se potvrdilo da li je prisutan patogen i da li je infektivan, navodi FDA.

Dodaje se da bi to odredilo da li postoji bilo kakav rizik od bolesti povezanih s konzumiranjem proizvoda. Kako piše Blumberg, početni rezultati studije su konkretan pokazatelj kako se virus, koji je ubio milione ptica širom sveta, brzo širi među kravama na američkim farmama, izazivajući zdravstvene i bezbednosne probleme u lancu ishrane.

FDA je navela da postoji da je procenat pozitivnih testova veći u mleku koje dolaze sa područja gde su zaražena stada. Američko ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo 33 zaražena stada u osam saveznih država, uključujući Teksas, Kanzas, Mičigen i Ohajo.

Američke vlasti ponavljaju da je rizik za ljude nizak. Ove godine, u SAD je identifikovana samo jedna osoba koja je bila zaražena ptičjim gripom, a nije bilo prenosa sa čoveka na čoveka. Osoba koja je imala direktni kontakt sa zaraženom stokom imala je samo blage simptome.

"Studije o prodaji mleka, bar za sada, nisu pokazale indikatore koji bi promenili našu procenu da je komercijalna proizvodnja mleka sigurna", navodi FDA.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: