- Vesti -

Zašto ne bi trebalo da farbate jaja na Veliki petak? VIDEO

Oko Velikog petka, jednog od najvećih hrišćanskih praznika, mnogi imaju dilemu da li se pravilno pridržavaju običaja.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pročitajte još:

Danas je Veliki petak-najtužniji hrišćanski praznik

Ko će dežurati: Praznici menjaju radno vreme, ali donose i dobru vest vozačima

Veliki petak je tužan praznik, mnogi ga obeležavaju - neki pravilno, drugi nepravilno, ali šta se ne zna o Velikom petku za "150 minuta" govori otac-đakon Stevan Jovanović, veroučitelj u Petoj beogradskoj gimnaziji.

Različiti običaji su nekima problem, jer se domaćice na današnji dan trude da isprate sve ono što tradicija nalaže, ali "traži se neki odgovor koji bi bio uniforma za sve domaćice", rekao je Jovanović.

"Raskoš običaja u Srbiji se ogleda u tome da neko farba jaja u četvrtak, a neko na Veliki petak. Smisao nerada na Veliki petak je da se stvari uspore, da se malo predahne, neki kažu da bi zbog toga trebalo farbati jaja na Veliki četvrtak, da bi se u petak umirili", objasnio je đakon.

Smatra se da je na ovaj dan dobra namera, da se sve radi iz ljubavi prema veri i dobrote, a da je smisao ovog praznika da se zamislimo u kojoj meri se ugledamo u Hrista.

"U Starom zavetu postoji priča o Adamu i Evi i prvi dan nedelje je nedelja, to bi značilo da je šesti dan petak a sedmi dan je subota, pa samim tim je vrlo bitno da subota zaista i bude neradna", naglašava Jovanović.

Na današnji dan postimo, trpeza bi trebalo da bude najskromnija, a smisao uzdržanja od neke hrane nije zbog toga što je ona nečista ili grešna, već da se pobedi to da je čovek instinktivno biće.

Zašto ovaj dan ne treba da bude važan samo za hrišćane nego za sve ljude pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu