Plivao ispod leda zbog klimatskih promena: "Mislio sam da mi je došao kraj" FOTO

Luis Pju iz Plimuta plivao je ispod antarktičkog leda. Pitate se zašto? Reč je o ambasadoru UN za životnu sredinu koji želi da demonstrira brze promene na ledu i u okeanima izazvane klimatskim promenama.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 26.01.2020.

09:10

Default images

Swimming under the Antarctic ice sheet is the most beautiful and terrifying swim I’ve ever done. Every shade of blue,...

Posted by Lewis Pugh on Петак, 24. јануар 2020.
Plivanje Luisa Pjua u vodi čija je temperatura bila samo koji stepen iznad nule trajalo je desetak minuta. Imao je samo kupaće gaće, naočare i kapu. Kako je rekao, mogao je svuda da vidi vodu koja se topi.

Pju je plivao nakon izveštaja koji su ukazivali da je temeperatura okeana dostigla istorijski maksimum.

Hrabri plivač je na Fejsbuku napisao da je plivanje ispod antarktičkog leda bilo jedno od najlepših ali i najstrašnijih iskustava koje je doživeo.

"Sve nijanse plave i skoro potpuna tama. Na pola puta sam čuo pucanje iznad mene i mislio sam da mi je došao kraj. Srećom, to je bilo samo premeštanje leda", napisao je Pju.

Kako je rekao, plivao je da bi preneo poruku: "Prisustvovao sam brzom topljenju u ovom području. Nema sumnje, suočavamo se sa hitnom situacijom".

I swam here in East Antarctica to bring you this message: Having witnessed the rapid melting in this region, I have no...

Posted by Lewis Pugh on Петак, 24. јануар 2020.
Pozvao je svetske lidere da preduzmu korake jer, kako je naveo, vreme ističe.

Pju je ambasador Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Više od tri decenija pliva sa delfinima i pingvinima i meri temperaturu mora od Antarktika do Arktika.

"Moja je odgovornost da dignem glas za okean, za neverovatan život u okeanu, pingvine, delfine ali i za decu. Moja poruka je - ono što se dešava sa okeanima imaće uticaja na svaku osobu na planeti", rekao je Pju.

A view of my final training swim before I attempt the main swim. This spectacular beauty defies a darker reality - this...

Posted by Lewis Pugh on Четвртак, 23. јануар 2020.
Istakao je da je tokom svog tridesetogodišnjeg plivačkog iskustva video da se okean menja i da su na to uticale klimatske promene, previše ribolova i zagađenje.

Poručio je da se vidi da je svake godine led sve tanji i da ga je sve manje. Takođe, temperatura vode je sve veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: