- Vesti -

U ovaj hotel će "svratiti" astronauti na putu do svemira

Ovo je rešenje za svemirska putovanja - svemirski mini hotel. Reč je o proizvodu industrijskog diva Lockheed Martina za NASA takmičenje NextSTEP koji okuplja privatne kompanije spremne za izradnju tehnoloških rešenja za putovanja na Crvenu planetu.

Izvor: B92
Podeli

NASA-ina prva misija na Mars koja uključuje ljudsku posadu godinama je ispred nas, ali nekoliko zanimljivih uvida u izgled svemirske instalacije koja će udomiti astronaute pre nego što krenu na Crvenu planetu već je tu.

Industrijski div Lockheed Martin prototip svemirkog mini hotela predstavio je u Cape Canaveralu, a njegov centralni element je cilindrični modul dimenzija 6,7 metara puta 5.02 metra, javlja CNBC.

Ovaj svemirski motel veći je od Soyuzovih kapsula, a manji od Međunarodne svemirske stanice koja je sačinjena od šesnaest manjih modula koji pokrivaju veći prostor od prosečnog fudbalskog stadiona.

Obzirom na veličinu cilindra, život u svemiru biće prilično skučen za četiri astronauta koji tamo mogu da žive do šezdeset dana pre nego što krenu prema dubokom svemiru. Jedna od namena "hotela" je i stajalište na putu za Mars.

"Reč je o nečemu sličnom kamp prikolici - unutra ćete sve vreme premeštati stvari kako bi prilagodili životni prostor", rekao je Bill Pratt, menadžer Lockheed Martina. "Sto i kauč će se razvlačiti u krevet, a ostatak stvari ćete razmestiti u posebne odeljke", dodao je.

Cilindrični svemirski motel će pored prostorije za spavanje imati i kupatilo, opremu za vežbanje i odlaganje stvari, prostor za naučne oglede i kuhinju. Modul je osmišljen kao deo NASA-ine predložene svemirske stanice Deep Space Gateway, minijaturne svemirske stanice koja bi kružila oko meseca i služila kao jedno od stajališta na putu za duboki svemir.

strana 1 od 135 idi na stranu