- Vesti -

"Sramote svoju zemlju": Ruskinje na udaru zbog stranih navijača

Stotine hiljada muškaraca sa raznih strana sveta pohrlilo je u Rusiju radi Svetskog prvenstva u fudbalu, što je pokrenulo žustru debatu među Rusima o ulogama i pravima žena jer su se Ruskinje koje su započele ljubavne priče sa navijačima našle na udaru kritika u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
GettyImages
GettyImages

Sve informacije o Svetskom prvenstvu u fudbalu možete pročitati na našoj stranici Rusija 2018.

Mnogi Rusi, naime, osuđuju takve svoje sunarodnice smatrajući da tim postupcima one podrivaju moral svoje zemlje, navodi AP uz ocenu da ove "rasprostranjene i jetke kritike pokazuju dominantnost patrijarhalnih i seksističkih pogleda u Rusiji gde je koncept rodne jednakosti za čitavu generaciju iza zapadnog".

Reakcije na romanse Ruskinja sa strancima tokom Svetskog prvenstva u toj zemlji toliko su snažne da su neke feministkinje u Rusiji mišljenja da bi to zapravo moglo da ide na ruku njihovim interesima jer šokira čak i konzervativne žene koje se ne bi poistovetile sa feministkinjama.

"Čak i te žene kažu - što je dosta, dosta je, otišle ste predaleko", kaže feministička spisateljica Snežana Gribatskaja.

Kozmetičarka Marijam (27) jedna je od Ruskinja koje su se zaljubile u strane posetioce, a nju je, kaže, očarao meksički navijač Omar, koji ju je pitao kako da stigne do Crvenog trga.

"Bio je toliko ljubazan i pun poštovanja prema meni. Zato sam se zaljubila u njega", objašnjava ona.

GettyImages
GettyImages

Međutim, za mnoge Ruse je njeno ponašanje sramotno, a jedan od takvih je Platon Besedin, kolumnista lista "Moskovski Komsomolec", koji kaže da "Ruskinje sramote sebe i svoju zemlju".

Popularni forum na društvenoj mreži "VKontakte" objavio je stotine video-snimaka na kojima Ruskinje plešu sa stranim fudbalskim navijačima i ljube se sa njima, što je izazvalo žestoke osude nekih Rusa.

U prvoj nedelji Svetskog prvenstva, ruska poslanica Tamara Pletnjova upozorila je Ruskinje da ne ulaze u romanse sa strancima ukoliko ne žele da posle same podižu decu.

Mnoge Ruskinje, s druge strane, stranci privlače jer, kako one kažu, imaju potpuno drugačiji stav prema ženama, imaju lepe manire...

O pitanju seksizma oglasila se i FIFA, priznavši da to jeste problem tokom Svetskog prvenstva, a nedavno je predložila "lek protiv toga" - to jest da se manje atraktivne žene na stadionima prikazuju na snimcima utakmica na TV ekranima.

Vesti

strana 1 od 154 idi na stranu