- Vesti -

"Bio je revolucionarni genije, ali Nobela nije dobio jer..."

Francuski naučnici odali su danas priznanje slavnom britanskom fizičaru Stivenu Hokingu, uz ocenu da je bio "revolucionarni genije" koji je uticao na popularizaciju fizike.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Orelijen Baro (Aurelien Barrau) astrofizičar iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), izjavio je agenciji Beta da je Hoking bio "revolucionarni genije" koji je iza sebe ostavio "ogroman rad" i uticao na veće interesovanje javnosti prema fizici.

Baro je rekao da Hoking nije dobio Nobelovu nagradu za fiziku jer njegova teorija o isparavanju crnih rupa nije empirijski bila potvrđena i dodao da treba imati na umu da je Hoking bio teoretičar koji nije sprovodio eksperimente.

On je dodao da je Hoking, pored toga što je bio "naučnik bez premca", govorio i o društvenim temama, a njegove izjave "uvek su imale prizvuk proročanstva".

Francuski naučnik i poslanik Sedrik Vilani rekao je za radio Frans enfo (Info) da je Hoking posedovao "neumornu energiju i da se bavio naukom s puno ljubavi u želji da to podeli sa svima".

Hoking, jedan od najcenjenjih naučnika današnjice, bio je kosmolog, astronom, matematičar i autor brojnih knjiga uključujući i "Kratku istoriju vremena" koja je prodata u više od deset miliona primeraka.

Fizičar je bio godinama u invalidskim kolicima jer je bolovao od amiotrofne lateralne skleroze i govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Vesti

Uskoro će biti naplaćivan ulazak u crkvu? / VIDEO

Nedavno je saopšteno da će uskoro turistima biti naplaćivan ulazak u Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima. Da li će baš svi turisti morati da plate, i zbog čega je odlučeno da bude uvedena takozvana objedinjena naplata za posete objektima Eparhije sremske i Karlovačkoj gimnaziji?

Vesti subota 31.03. 18:45 Komentara: 26
strana 1 od 173 idi na stranu