- Vesti -

Novo otkriće: Na Mesecu pronađena mreža tajanstvenih tunela

Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je tunele koji vode duboko ispod površine Meseca, za koje je procenjeno da bi mogli da budu idealni za novu lunarnu bazu.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Reč je o tunelima koji su nekada davno nastali delovanjem lave, prenosi Express.

"S obzirom na njihovu veličinu, oblik, osvetljenje i geološko okruženje, reč je o dobrim kandidatima za lunarnu bazu", rekao je vođa istraživanja doktor Pakal Li.

Do otkrića tunela naučnici su došli proučavajući snimke površine, na kojoj su se mestimično videle rupe. Pokazalo se da su rupe zapravo otvori tunela, koji su nastali, najverovatnije, u vreme dok je na Mesecu još bilo vulkanske aktivnosti.

Oko Mesečevog ekvatora otkriveno je dvestotinjak sličnih otvora, a novi su uočeni na Severnom polu. U Nasi smatraju da bi neki tuneli duboko mogli da kriju i smrznutu vodu, što bi u tom slučaju bilo veliko olakšanje za buduće misije na Mesecu, jer bi za putovanja mogle da raspolažu dodatnim prostorom i težinom.

Predsednik SAD Donald Trump naredio je Nasi da pošalje tim astronauta na površinu Meseca.

"Naš sledeći korak trebalo bi da budu dalja istraživanja, da potvrdimo kako su ove rupe zaista ulazi u tunele te, ako jesu, sadrže li oni led", zaključio je doktor Li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu