Mapa najvećih optimista kada je reč o budućnosti njihovih zemalja

Terorizam, rasizam i pad životnog standarda unose dozu pesimizma u zapadnim zemljama. Da li je to slučaj i sa ostatkom sveta?

Život

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

10:20

Mapa najvećih optimista kada je reč o budućnosti njihovih zemalja
Foto: Thinkstock

Gallup je nedavno prikupio podatke iz celog sveta analizirajući koliki su ljudi optimisti kada je u pitanju budućnost njihove zemlje.

Koliko je njihova zemlja uspešna ili misle da će napredovati ocenjivali su na skali od 0 do 10. Od ispitanika je traženo da ocene svoj trenutni život, kao i kako misle da će izgledati njihova budućnost na teritoriji njihove države.

Na osnovu datih ocena analitičari su pokušali i da utvrde i koliko njihovi ispitanici veruju da su uspešni ili nisu.

Oni koji su zadovoljni svojim životom, odnosno, ocenjuju ga sedmicom ili većom ocenom, a svoju budućnost većom ocenom od sedmice, dosledni su i imaju šanse za napredovanje.

Kada se uzmu u obzir podaci u poslednjih 10 godina, optimizam u pojedinim zemljama je u konstantnom padu. Najveći pad imaju Grčka i Španija, zatim Egipat, Sigapur i Belgija, a onda Indija, Novi Zeland i Amerika.

S druge strane, stanovnici pojedinih zemalja, kao što su El Salvador, Letonija, Honduras, Nikaragva, Tadžikistan i Ekvador, ističu da se živi bolje nego ranije. Isto mišljenje dele Kirgistanci, Kambodžani, Mađari, Nigerijci, Nemci, Izraelci, Filipinci, Rumuni, Nijegijci.

Od ispitanika je traženo i da daju svoje mišljenje samo za poslednje tri godine. Na osnovu tih podataka, najveći pad zabeležen je u Turkmenistanu i Brazilu, a zatim i Indiji, Jordanu i Malavima.

S druge strane, Independent navodi da je najveći porast zabeležen na Kosovu, Gani, Gvineji, El Salvadoru, Mađarskom, Mongoliji, Čadu, Hondurasu, Togu i Austriji.

Ovaj list takođe piše da je zapanjujuće što se Kosovo našlo na samom vrhu, s obzirom na to da su "otcepljenje od Srbije proglasili tek 2008. godine.“

"Uprkos problematičnoj prošlosti, stanovnici Kosova imaju pozitivna očekivanja", navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: