- Vesti -

Majmunska posla: Zbog ovog "selfija" su godinama na sudu

Podsetimo, Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na nju.

Izvor: B92
Podeli

U uputstvima kancelarije za autorska prava SAD poslednja knjiga pravila objavljena je pre 30 godina, a kancelarija tvrdi da životinja, duh ili Bog, ne mogu da poseduju autorska prava nad fotografijom.

Slejter tvrdi da su autorska prava njegova, pošto je on sve pripremio i zahteva da bude plaćen pre nego što neko koristi njegovu sliku. Ali u Vikimediji ne misle tako. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na veb-sajtu Vikimedija. Tada je fotograf dobio parnicu jer je sud doneo odluku da majmun nema prava na sopstvenu fotografiju, a onda su “predstavnici majmuna” zamolili advokate organizacije PETA da ih zastupaju.

U sredu 9. jula predmet je ponovo vraćen pred američki Okružni sud za žalbe. Sada je PETA tužila Slejtera i kompaniju Blurb zahtevajući da se majmunu dodele prava na fotografije.

Slejter je rekao da su prava na fotografije u vlasništvu njegove kompanije Wildlife Personalities. Anđela Duning, advokatica kompanije Blurb, kaže da nije previše zabrinuta zbog slučaja i ne veruje da će sud promeniti svoju odluku.

Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza proveri šta se to događa.

Vesti

"Princeza Dajana nije želela da te snimke iko ikada vidi“

Britanski televizijski kanal Čenel 4 planira da 6. avgusta prikaže dokumentarac o princezi Dajani "Dajana: Njenim sopstvenim rečima“. Najava o emitovanju dokumentarca izazvala je burne reakcije njenih prijatelja koji su zahtevali da se ne emituju delovi u kojima ona govori o svom problematičnom braku.

Vesti ponedeljak 31.07. 18:10 Komentara: 1

Kakva će nam leta biti narednih godina?

Nad jugom i jugoistokom Evrope ovih dana prevladava anticiklon koji se širi prema centralnim delovima kontinenta. S njim je u naše krajeve stigao novi toplotni talas koji će prema postojećim meteorološkim projekcijama potrajati desetak, a možda i više dana i doneti temperature koje bi u nekim krajevima mogle da pređu 40 stepeni Celzijusovih.

Vesti ponedeljak 31.07. 15:19 Komentara: 4
strana 1 od 184 idi na stranu