Majmunska posla: Zbog ovog "selfija" su godinama na sudu

Podsetimo, Vikipedija je odbila da povuče sliku makakija i tvrdi da fotograf čijim aparatom je snimak nastao nema prava na nju.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2017.

11:45

Default images

Slejter tvrdi da su autorska prava njegova, pošto je on sve pripremio i zahteva da bude plaćen pre nego što neko koristi njegovu sliku. Ali u Vikimediji ne misle tako. Njen stav je da pošto životnije ne mogu da imaju “autorska prava”, niko ih nema – i slika mora da bude dostupna na veb-sajtu Vikimedija. Tada je fotograf dobio parnicu jer je sud doneo odluku da majmun nema prava na sopstvenu fotografiju, a onda su “predstavnici majmuna” zamolili advokate organizacije PETA da ih zastupaju.

U sredu 9. jula predmet je ponovo vraćen pred američki Okružni sud za žalbe. Sada je PETA tužila Slejtera i kompaniju Blurb zahtevajući da se majmunu dodele prava na fotografije.

Slejter je rekao da su prava na fotografije u vlasništvu njegove kompanije Wildlife Personalities. Anđela Duning, advokatica kompanije Blurb, kaže da nije previše zabrinuta zbog slučaja i ne veruje da će sud promeniti svoju odluku.

Slika je nastala u Indoneziji tokom 2011. godine kada je Slejter pokušavao da napravi savšrenu sliku makakija, i dok se pripremao jedan od njih je došao da izbilza proveri šta se to događa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: