- Vesti -

U Viminacijumu pronađen fascinantni rimski legijski logor

Arheolozi Viminacijuma su u njivama oko termoelektrane Kostolac počeli otkopavanje moćnih zidina rimskog legijskog logora oko kojih se od 1. veka naše ere razvijao civilni grad koji je izrastao u prestonicu provincije Gornje Mezije, saznaju "Novosti".

Podeli
Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Piše : Boris Subašić

Izvor: Novosti.rs

Iskopavanja su počela posle detaljnog snimanja terena georadarom i utvrđivanja prostiranja zidina utvrđenja u kome su jedno vreme boravile dve legije, odnosno 12.000 -14.000 vojnika.

"Način gradnje zidova, kao i veličina i obrada masivnih blokova kvadera su zapanjujući", kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac arheološkog projekta Viminacijum. "amera nam je da otkrijemo ceo legijski logor do sledeće godine, kad će u Viminacijumu biti održan skup najeminentnijih arheologa sveta".

Zidove logora je okruživao prostran i vrlo dubok odbrambeni jarak ispunjen vodom, pa se u utvrđenje moglo ući samo preko mosta koji se lako branio. Most je otkopan i rekonstruisan, ali ne i velika kapija legijskog logora koja je srušena u hunskoj najezdi. Ipak, njen izgled je sačuvan na reljefu Trajanovog stuba u Rimu, gde je predstavljen imperator koji iz Viminacijuma kreće u pobedonosni pohod na Dakiju.

strana 1 od 173 idi na stranu