- Vesti -

Ova mašina bi trebalo da vidi početak kosmosa

Svemirski teleskop Džejms Veb trebalo bi da bude lansiran 2018. godine da bismo kroz njega pogledali još dublje u kosmos nego što je to do sada mogao teleskop Habl.

Independent
Podeli

Za mnoge od nas Habl je sinonim za svemir. Lansiran je 1990. godine i trenutno orbitira oko Zemlje na udaljenosti od 570 kilometara, a slike udaljenih galaksija koje je zabeležio dale su ljudima uvid u svet koji postoji van naše planete.

Međutim, Habl sada dobija zamenu – u pitanju je projekat vredan 8 milijardi dolara sa primarnim ogledalom (glavna komponenta koja dozvoljava teleskopu da „gleda“) koje je sedam puta veće od onog koje se nalazi u Hablu. Ono će novom teleskopu dozvoliti da još dublje zaviri u svemir, gledajući u prošlost ne bismo li dobili uvid u formiranje nekih od prvih galaksija.

Planiranje svemirskog teleskopa Džejms Veb započeto je 1996. godine, a njegovo lansiranje se očekuje tokom 2018. godine, a inženjeri su upravo završili i isporučili 18 heksagonalnih ogledala koja će biti spojena kako bi se završilo primarno ogledalo na teleskopu.

Pored ogledala, teleskop će posedovati i brojne infracrvene instrumente, koji će mu omogućiti da dođe do novih otkrića u vezi sa prirodom svemira.

Veb teleskop će takođe biti znatno udaljeniji od Zemlje nego što je to Habl, 1.5 miliona kilometara, i posedovaće posebnu zaštitu od Sunca, koja će reflektovati vrelinu, kao i infracrvene zrake.

Ovo će omogućiti da instrumenti na teleskopu budu mirni kako bi dobili šansu da zavire znatno dalje u kosmos nego što je to ranije bilo moguće.

Naučnici se nadaju da će biti u prilici da vide neke od prvih zvezda formiranih u svemiru gledajući u prošlost i do 100 miliona godina posle Velikog praska.

Do trenutka kada to svetlo stigne do Veba, ono će proputovati 13,5 milijardi godina.

strana 1 od 166 idi na stranu