Alkohol oštećuje mozak adolescenata

Brzo i učestalo konzumiranje alkoholnih pića svih vrsta i jačine u kratkom vremenskom periodu kako bi se što pre došlo u stanje pijanstva uništava belu moždanu masu adolescenata, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kalifornije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

12:51

Default images

Autor istraživanja prof. Suzan Tapert došla je do tog rezultata obavivši ispitivanje na dobrovoljcima, starijim i mladim osobama koje su već imale iskustvo opijanja.

Svi dobrovoljci bili su podvrgnuti magnetnoj rezonanci kako bi se videlo stanje njihovih mozgova.

Snimanje je, na veliko iznenađenje Tapertove, pokazalo da je i kod mlađih pristalica pijanki došlo do oštećenja bele moždane mase koje se obično javlja kod starijih alkoholičara.

Bela moždana masa prenosi informacije preko nervnih vlakana, dok siva moždana masa obrađuje te informacije, podsetili su francuski mediji.

Opijanjem se smatra situacija u kojoj muškarac popije pet ili više čaša alkoholnog pića u kratkom vremenskom periodu, a žena četiri ili više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: