Bez seksa i bez novca: Uslovi za drugi brak Fride Kalo i Dijega Rivere

Frida Kalo i Dijego Rivera su razveli u novembru 1939. godine, nakon što je Frida saznala da ju je suprug prevario sa njenom mlađom sestrom Kristinom. Ipak, par se ponovo venčao 8. decembra 1940. godine, na Dijegov 54. rođendan.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

14:32

Bez seksa i bez novca: Uslovi za drugi brak Fride Kalo i Dijega Rivere
Foto: Profimedia

Za pomirenje Fride Kalo i Dijega Rivere je "kriv" dr Eloser, koji je bio blizak prijatelj para.

Naime, on je boraveći u San Francisku ubedio Riveru da se pomiri i ponovo oženi Fridom.

Frida je pristala da se ponovo uda za Dijega pod dva uslova: nema seksa i nema njegovog novca.

Između njih dvoje ne bi bilo seksa i Frida ne bi prihvatila novac od Dijega jer je želela sama da plaća polovinu troškova u kući kako mu ne bi ništa dugovala.

Osmog decembra, na Dijegov 54. rođendan, Frida i Dijego su se venčali po drugi put na građanskoj ceremoniji.

Komšije sa gomilom ljubavnika

Foto: Profimedia
Ubrzo nakon venčanja, Frida se vratila u Meksiko. Dijego, kojeg meksičke vlasti u tom momentu traže zbog ispitivanja o pokušaju atentata na Lava Trockog, morao je da ostane u Sjedinjenim Državama. U februaru, kada više nije bio pod sumnjom, Dijego se vratio u Meksiko.

Uprkos odličnom prijemu Fridine umetnosti u Meksiku i inostranstvu, osećala se prazno bez Dijega i navodno je mnogo pila.

Njihov drugi brak bio je jednako buran kao i prvi. Čak su im i stambeni prostori često bili odvojeni, živeli su praktično kao komšije.

Nastavili su bračni život maltene odvojeno, a i jedno i drugo su uvek imali ljubavnike. Po mnogim izvorima, ovaj brak je funkcionisao sporazumno i samo na papiru, dok je u realnosti teško bio ono što bi trebalo da predstavlja prema društvenim konvencijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: