Korać o sarkofazima nađenim u Srbiji: "Sve oči su uprte u Viminacijum" VIDEO

Možete li da zamislite da postoji jedna oblast u Srbiji koju korona nije zaustavila, niti usporila? I to sa kakvim rezultatima: Za sada - tri olovna sarkofaga sa skeletima i artefaktima koji su pronađeni u njima.

Izvor: B92, Prva TV

Četvrtak, 13.08.2020.

17:00

Korać o sarkofazima nađenim u Srbiji:
Foto: Printscreen / Prva

U više decenija na Viminacijumu je istraženo 14.500 grobova, a kako kaže direktor arheološkog instituta Miomir Korać, samo je 30 nađeno sa sarkofazima.

Novootkriveni primerci iz Viminacijuma predstavljaju dragocen doprinos, pogotovo kada se ima u vidu da su dva neopljačkana, i da je njihov skeletni materijal izuzetno pogodan za detaljnije analize i multidisciplinarna istraživanja.

"Ovi koje smo mi sada pronašli bili su neopljačkani, stoga su zaista vredni", kaže Korać.

Arheolozi su za manje od tri meseca rada ovde istražili više od 170 grobova, u kojima je otkriveno preko 300 artefakata, a u takve spadaju i tri sahrane izvršene u olovnim sarkofazima.

Smatra se da su se u sarkofazima od olova sahranjivali ljudi poreklom iz istočnih provincija rimske države (Palestine i Izraela), koji su seleći se ovaj običaj preneli i u druge delove carstva.

"Postoji dva načina sahranjivanja: Spaljivanje i skeletno sahranjivanje", objašnjava Korać.

"Treba zamisliti jedan Viminacijum kao grad sa 30.000 stanovnika, na raskrsnici puteva, Dunav je tu prolazio. Viminacijum ima tu jedinstvenost.", kazao je Korać gostujući na TV Prva.

On je dodao da je samo 3 odsto kapaciteta istraženo, ali radi se o ogromnom prostoru: "Viminacijum će za 40 godina biti najznačajniji lokalitet u Rimskoj imperiji".

Opširnije u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: