Sponzoruše na rasprodaji

Ekonomska kriza je čak i devojke igračke po svetu naterala da se zaposle. I srpske sponzoruše imaju ozbiljne finansijske probleme.

Piše: Dragoljub Rajić
Izvor: magazin "Playboy"

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2009.

13:08

Default images

Kad im je predsednik Barak Obama naložio da smanje neumerene bonuse i rasipništvo neprimereno poodmakloj krizi, investitori, brokeri, menadžeri, tim- lideri i ostali trgovci kapitalom s Volstrita okrenuli su se onom što im je do juče izgledalo nezamislivo – štednji.

I gde su najpre zakinuli? Koje su „mere štednje“ prvo preduzeli? Ukinuli su apanaže svojim ljubavnicama i damama za zabavu, takozvanim toygirls (na srpskom: sponzoruše). Ljubavnice su, naime, tvrde to danas i ugledni svetski magazini, prve osetile udar ekonomske krize. Neke od njih rešile su da zasuču rukave i zaposle se.

Toygirls su omiljene seksualne igračkice sinova bogataša i japi momaka, visokopozicioniranih u korporativnom establišmentu američkih megalopolisa. Svojim umećem, seksualnim veštinama, šarmom i senzualnošću ulepšaju život ovih uspešnih momaka, da za njih učine sve ono što njihove bledolike žene iz viktorijanskih porodica Njujorka ili Bostona smatraju nepristojnim i neprihvatljivim. To zadovoljstvo se, naravno, debelo plaća.

Toygirl dobija svoju kreditnu karticu i otvoren konto u najskupljim downtown restoranima. Nagrade za duge opuštajuće vikende u apartmanima Menhetna su skupocene narukvice, ogrlice i kolekcije bisera, pompezne haljine vodećih modnih kreatora.

Savršeno ukomponovan život, obostrano koristan, trajao je skoro do juče. Jer, čim je prvi talas ekonomske krize zapljusnuo Ameriku, „devojke igračke“ su to osetile na svojim bonusima.

U novembru 2008. godine toygirls su se našle zatečene odlukama svojih obožavalaca da im prepolove svote novca na kreditnim karticama i odustanu od skupih božićnih i novogodišnjih poklona. Wall Street Journal je objavio anketu prema kojoj je 75,9 odsto imućnih preljubnika izjavilo da planira da u potpunosti ili delimično odustanu od poklona za svoje ljubavnice, a 82,7 odsto najavilo je ukidanje njihovog finansiranja. Anketa je obuhvatila 191 bogataša s imovinom od 22 miliona dolara i bar jednom vanbračnom vezom. Analiza je pokazala da bogati muškarci u Njujorku i Nju Džersiju, pod udarom finansijskog stresa, uglavnom nemaju potrebu za intimnim terevenkama sa svojim devojkama za zabavu i da to smatraju suvišnim u momentu kada su materijalno ugroženi i suočeni sa neizvesnom budućnošću.

Nedugo zatim u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Francuskoj izašlo je nekoliko knjiga i priručnika s praktičnim savetima za finansijski posrnule ljubavnike, sa više ili manje istim uputstvima kako uštedeti na svojoj miljenici u vreme ekonomske depresije a opet je sačuvati za bolje dane.

Sredinom aprila britanski Daily Telegraph sabrao je prve rezultate rezanja budžeta koje su dobro pozicionirani menadžeri prethodnih godina namenjivali svojim ljubavnicama. Agencija Prince and Associates, koja je obavila anketu, iznela je podatke da je 80 odsto bogatih ograničilo troškove za "drugu ženu", 49,6 odsto menadžera, berzanskih trgovaca, upravnika hedž fondova i drugih investitora planiralo je da se u narednih nekoliko meseci oslobodi ljubavnica i «devojaka za uživanje». Jedan od razloga koje su učesnici ankete naveli bio je i taj što ljubavnica, pored luksuznih troškova i pražnjenja novčanika, zahteva i da joj se posveti dragoceno vreme, a u krizi vreme je luksuz isto koliko i novac.

Novinari Daily Telegrapha otišli su i dalje, pa su u razgovoru sa izvesnim pariskim hotelijerima utvrdili da je za 30 odsto manje poseta u dnevnim terminima, posle pet po podne i završetka posla u kancelarijama, pa do prvih večernjih časova. Ovaj period dana pre izbijanja krize bio je zlatna oaza za pariske ljubavnike i njihove metrese.

Ni na Istoku nije ništa bolje. Kineski biznismen Lao Ksi Tao iz Šangaja je u prvoj nedelji posle kineske Nove godine na javnoj aukciji prepustio svojih pet ljubavnica interesentima. Kupci su zajedno sa Laovim ženama u paketu mogli da kupe i nekretnine kojima ih je on opremio kada je bio na vrhuncu finansijske moći, nekoliko automobila i novu velelepnu vilu na vijetnamskoj obali. Svaki kupac mogao je da preuzme obavezu da se o ljubavnici stara naredne dve godine, a onda je mogao ponuditi istu nazad Laou na uživanje zajedno s materijalnim dobrima ili nastaviti da ih uživa na neodređeno vreme. Naposletku je Lao dobio samo jednu ne tako primamljivu ponudu, pa je morao da razbaštini svoje ljubavnice jer nije imao drugog izlaza. Jedna od žena ponuđenih na prodaju na aukciji sačekala je ovog moćnika i na smrt ga isekla mačetom.

Srpske sponzoruše

Na prve vesti o svetskoj ekonomskoj krizi u oktobru i novembru 2008. domaći bogataši i njihove ljubimice nisu se naročito obazirali. Po principu „daleko je to od nas“, džipovi i luksuzni automobili su jednako kao i ranijih godina zujali po beogradskoj Ulici Strahinjića Bana (Silikonska dolina) i kraj splavova pored nekadašnjeg Hotela Jugoslavija na Dunavskom keju, a namontirane sponzoruše troškarile po buticima u centru grada i povremeno letele do Rima i Milana da nabave preko potrebne krpice.

Onda je svetski virus zahvatio i Srbiju, i ovde je moralo negde da se „uštine“ na troškovima. Kriza se na srpske devojke za zabavu odrazila dvostruko. Njihovi patroni su im posvećivali znatno manje pažnje i manje vremena provodili s njima, a počela je i tiha seča finansija koja je unela nelagode u odnose na ovom parčetu srpskog asfalta.

Marko J., jedan od top-menadžera banke koja se u 2008. godini ubrajala u tri najuspešnije po ostvarenom prihodu, objašnjava šta se promenilo u odnosu sponzoruša i njihovih sponzora od dolaska krize na naše prostore:

„Meni lično nije smanjena plata i ja i dalje mogu da finansiram svoju devojku, ali radim u proseku 10-12 sati dnevno, jer je sada mnogo teže i treba uložiti više napora nego pre krize. Nemam vremena da se viđam s mojom devojkom i sve više razmišljam da je batalim. Plaćam joj stan u centru Beograda 700 evra mesečno i dobija još 1.000 za svoje troškove, kupovine i druga ludila. Ja mogu da je vidim svega dva-tri dana mesečno i sve više mislim da bacam lovu uzalud.“

Marko dalje objašnjava da su i mnogi drugi sponzori u takvoj situaciji, ne zbog toga što imaju mnogo finansijskih poteškoća, već zbog toga što je besmisleno rasipati se ni za šta.

„Većina mojih poznanika iz sveta biznisa bi otkačila svoje devojke, ali to ipak ne čine zato što je u određenim krugovima u Srbiji imati sponzorušu statusni simbol. Kada neko otkači dobru ribu, pogotovu onu koja se dopada i drugima, glasine se odmah šire i svi će reći da je puk’o, a to je loše za biznis jer vam onda svi okreću leđa i smatraju da više niste moćni kao ranije.“

Ovu neobičnu situaciju u kojoj do juče imućni sponzori vagaju da li da se reše svojih ljubimica bliže opisuje i Viktorija, sponzoruša najvišeg ranga, sa 16 godina iskustva na vrućem asfaltu.

„Meni je moj tipus došao pre mesec dana i rekao da moramo ozbiljno da pričamo. On ima tri firme, a dve su trenutno u blokadi. Skroz je sjeban i kaže da mu nije ni do seksa ni do zezanja. Ipak, hoće da me ispoštuje, ali je tražio da se iz kuće u Cvijićevoj preselim na Novi Beograd ili u neki jeftiniji stan jer mora da plati sinu i ćerki stipendije za faks u Londonu i hoće da smanji troškove. Dao mi je tri dana vremena da razmislim i da donesem odluku. Popizdela sam nakon toga i htela da otfuram s nekim drugim, ali kada sam se konsultovala s koleginicama savetovale su me da pristanem jer je jedna od njih, koja važi za vrh u našem poslu, dobila nogu od jednog od direktora najveće domaće kompanije. Našli smo stan i selim se na Novi Beograd početkom jula.“

Još jedna među sponzorušama poznata na Monci, Akapulku i Amsterdamu kao kraljica splavova, Diksi, takođe je osetila ekonomsku krizu na svojim leđima, ali iz sasvim drugih razloga.

„Sponzor mi je zabranio da izlazim na ona mesta gde smo zajedno izlazili ranije. Neće da me vide drugi kako tamo izlazim sama pošto on, otkako je počelo ovo sranje s krizom, uopšte više nema vremena. Tako da sada imam restrikciju na neke restorane i moje omiljene splavove. Lovu mi još nije uskratio, mada sam čula da njegova žena, koja zna za mene, laje kao besan ker na njega zbog toga. Mislim da mi neće uzimati pare, jer zna da mi pričamo s koleginicama i tako bi se pročulo da je stipsara, a on nosi satove od hiljadu evra i najskuplja odela u gradu. Ne da on na sebe, ne zato što sam mu ja važna, nego zato što voli svoje dupe...“

Kompletan tekst možete pročitati u avgustovskom izdanju Playboya.

MAGAZIN PLAYBOY U AVGUSTOVSKOM BROJU DONOSI:

SVE TAJNE DOKTORA HAUSA
Britanski glumac Hju Lauri govori o tome zašto pije antidepresive, i objašnjava erotski život čuvenog džangrizavog doktora.

20 PITANJA ZA ANJU RUPEL
Ispovest najsenzualnije tehno-pop pevačice bivše Jugoslavije

NIŠKI AMARKORD
Milan Jovanović Strongmen piše kako je gubio nevinost i koliko mu je u tome pomoglo poznavanje švedskih akcionih filmova.

RETRO ZAUVEK
Triumph je započeo histeriju, ko bi drugi? Na njima je nastala moderna motociklistička kltura, i režanje ta dva paralelna cilindra decenijama je nedostajalo drumovima.

ŽAN KLOD BIVER
Supermen švajcarske industrije časovnika, čovek koji je stvorio svetski poznati Blanken, spasao Omegu i preporodio Iblo, na kraju svog Aston Martina zamenio čuvanjem krava u Alpima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: