Porodično osvajanje medalja na Olimpijskim igrama - ko je u timu imao brata i sestru, a ko blizance?

Svakodnevni izrazi koje koristimo o porodici su, verovatno, najbolji pokazatelj njene važnosti i mesta koje ona zauzima u našim životima. Jedna od najučestalijih rečenica je svakako ona koja kaže da je porodica uvek na prvom mestu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2021.

10:43

Porodično osvajanje medalja na Olimpijskim igrama - ko je u timu imao brata i sestru, a ko blizance?
Foto: Promo

Primer za to vidimo svakodnevno u privatnom životu, ali i tokom sportskih aktivnosti. Da li ste se ikada zapitali kako je to kada braća i sestre, pa čak i blizanci zajedno učestvuju na Olimpijskim igrama i osvajaju medalje?
Foto: Profimedia
Prvi blizanci koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama su braća Vilhelm i Erik Karlberg, koji su osvojili zlatne medalje u streljaštvu 1912. godine u Stokholmu. Oni nisu jedini blizanci koji su osvajali nagrade. Medalje su osvajali i identične bliznakinje Džordžina Erl i Karolina Mejer 2004. godine u Atini i 2008. godine u Pekingu u disciplini dubl-skul. Međutim, istoriju su ispisale i trojke, Lejna, Lina i Lili iz Estonije, koje su učestvovale 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riju, one su postale prve i dosad jedine trojke koje su učestvovale na ovom prestižnom takmičenju.

Da li znate za neke od primera naših sportista, braće i sestara koji su učestvovali na Olimpijskim igrama, ali i osvojili medalje?

Setitmo se braće Grbić, Nikole i Vladimira, koji su svaki na sebi svojstven način predvodili naš odbojkaški tim 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sidneju i osvojili zlatnu medalju. Početak turnira krenuo je porazima, a onda je nešto "kliknulo2 i ređale su se samo pobede, cela nacija se budila ranom zorom, kako bi ispratila neverovatni uspeh odbojkaša.

Na igrama u Riju 2016. godine braća Pijetlovići, Gojko i Duško, jedan na golu, a drugi na "sidru", osvojili su dugoočekivanu zlatnu medalju u vaterpolu koja je jedina nedostajala našoj reprezentaciji. Tom medaljom se dominacija u ovom sportu zaokružila, tako što su u isto vreme srpski vaterpolisti postali vlasnici najsjajnijih odličja sa svih najznačajnijih reprezentativnih takmičenja koja postoje u ovom sportu.

Na istim igrama sestre Dabović, Ana i Milica, su osvojile bronzu na košarkaškom terenu. One su bile okosnica ove reprezentacije godinama, bile su njene članice i kada su se naše košarkašice po prvi put popele na krov Evrope, pre tačno šest godina. Pre samo nekoliko dana, doduše ovog puta bez sestre Milice, koja je završila igračku karijeru, košarkašice su ponovile isti uspeh i sada se sa punim pravom od njih očekuje mnogo i u Tokiju.
Foto: Promo
Od 2018. godine Doncafé je zvanična kafa Olimpijskog tima Srbije. Povodom Olimpijskih igara u Tokiju, svi ljubitelji kafe mogu uživati u ukusu najpoznatijeg napitka na svetu iz nove, ekskluzivne i prave domaće edicije Doncafé šoljica za kafu.

Četiri različite šoljice nose boje srpske zastave, ali i prepoznatljive simbole naše zemlje. Među njima su šljiva, najpoznatije voće iz Srbije, truba, koja simbolizuje srpski nacionalni identitet i slobodu, nadaleko poznati pirotski ćilim koji je cenjen u čitavom svetu i orao krstaš ili carski orao, koji je od davnina u srpskom narodu smatran svetom pticom koja pripada nebeskom carstvu.

Posetite onlajn šop Kafa kod kuće i, u društvu Doncafé kafe i olimpijskih šoljica, svim srcem navijajte za naše sportiste koji će se boriti za medalje u Tokiju!
Foto: Promo
Ali, to nije sve! Pored sakupljene kolekcije šoljica, bodrite tim Srbije u opremi naših olimpijaca. Učestvujte u nagradnoj igri "Kafa za medalju" koja je počela u svim maloprodajnim Delhaize objektima i trajaće do 7. avgusta 2021. godine! Pravo na učešće ostvaruje svaki kupac kupovinom minimum 200g Doncafé proizvoda na jednom fiskalnom računu, u bilo kom Shop&Go, Tempo, Tempo Express, Maxi i Mega Maxi objektu. Sve što je potrebno jeste da kod sa nefiskalnog dela računa pošaljete SMS-om na broj 2222. Sačuvajte račun i sačekajte izvlačenje!

Svakoga dana biće podeljene 22 pojedinačne nagrade, svake nedelje 12 nagradnih paketa, a glavne nagrade, 15 kompleta sportske opreme, biće dodeljeni po završetku nagradne igre. Sve nagrade, među kojima su duksevi, majice, rančevi, torbe i papuče su iz zvanične kolekcije Olimpijskog tima Srbije.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: