Istraživači "oživeli" prvog opisanog pećinskog insekta na svetu, a jedan detalj ga razlikuje

Istraživači sa Instituta za građevinarstvo Slovenije u saradnji sa slovenačkim Prirodnjačkim muzejom izradili su model tankovrate bube, drobnovratnika, prvog opisanog pećinskog insekta na svetu, pronađenog 1831. godine u Postojnskoj jami.

Život

Izvor: RTS, RTVSLO

Subota, 01.04.2023.

16:20

Istraživači
Foto: EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI POLAND OUT

Model je urađen prema pravoj pećinskoj bubi, koja je snimljena u 3D tehnologiji uz pomoć kompjuterskog mikrotomografa.

Dužina originalnog primerka drobnovratnika, tankovrate bube iz Postojnske jame je samo 13 milimetara od vrha pipaka do kandze zadnje noge. Na osnovu kompjuterskog 3D digitalnog modela koji je pripremio Institut za građevinarstvo Slovenije, Matić Kajzar iz kompanije MA-3D Dizajn uradio je izuzetno uvećan fizički model bube od akrilonitril stiren akrilata. Istovremeno, u Institutu za građevinarstvo Slovenije su objasnili da njihova visokotehnološka oprema omogućava analizu i najsitnijih detalja spoljašnjosti i unutrašnjosti životinja, sve do mikronske rezolucije, što je ključno za ovakav rad.

Model, pored toga što ima dva metra, odlikuje se izuzetnom morfološkom sličnošću sa pravim tankovratim insektom Leptodirus hochenwartii, jer su svi detalji urađeni, uključujući farbanje u originalne boje. Deo je stalne postavke Prirodnjačkog muzeja Slovenije.

Kako se navodi na sajtu muzeja, tankovrata rovka je prava pećinska životinja i opstanak joj zavisi od stalne temperature i vlage u pećinama, pa ne može da opstane van pećinskog okruženja. Insekt je adaptiran na podzemne uslove života, zato ima izdužene noge i antene, ali nema krila, pigment ni oči, što je vrlo zanimljivo.

Otkriće prve pećinske bube je od posebnog značaja za istoriju slovenačke entomologije, jer je to prvi opisani pećinski insekt uopšte, navode u muzeju. Do tada nauci nije bilo poznato da insekti mogu da žive u pećinama.

Tankovratu bubu je u Postojnskoj jami 1831. godine pronašao pomoćnik fenjerdzije Luka Čeč, kada je istraživao novootkriveni deo pećine. Ustupio ga je, kao laik, grofu Francu Hohenvartu, koji ga je poverio čuvenom entologu Ferdinandu Šmitu na stručnu obradu. Godine 1832. opisao je pećinsku bubu u svom naučnom radu kao novi rod i novu vrstu – Leptodirus hochenwartii.

Dodao je i kranjsko ime – drobnovratnik, koje bismo mogli prevesti kao tankovratić. Klasifikovao je i sasvim novi rod, Leptodirus.

Šmit je novu vrstu opisao u svom naučnom radu "Beitrag zuKrain’s Fauna" 1832. godine, čime je zvanično prvi put naučno opisana pećinska životinja.

U ovom radu, Šmit spominje plemića, grofa Franca Hohenvorta, člana učenih društava i i prijatelja entomologije i piše da je drobnovratnika, postojinsku bubu, upravo ovaj grof. Pomoćnika fenjerdzije Luku Čeča - nije spomenuo, prenosi RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: