- Nauka -

Preživljavanje leptira zavisi od njihove boje

Sposobnost leptira da krilima apsorbuju ili odbiju sunčevu toplotu mogla bi biti pitanje njihovog života i smrti u uslovima globalnog otopljavanja, rezultat je jednog istraživanja britanskih naučnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto/IgorVetushko
Foto: Depositphoto/IgorVetushko

Oni stoga pozivaju da se u vrtovima, parkovima i farmama stvore senovita područja kako bi se te životinje mogle skloniti i ohladiti.

Leptiri nisu toplokrvna bića i ne mogu stvarati i regulisati svoju telesnu temperaturu.

Istraživanje je utvrdilo da hladnokrvne vrste, koje se bore da održe telesnu temperaturu često zavise od toga mogu li se skloniti od jake sunčeve svetlosti u senovitu mikroklimu da bi preživele.

Leptiri imaju najveće izglede da pate zbog klimatskih promena i gubitaka staništa, kaže šef istraživanja Endru Bladon sa odeljenja za zoologiju Univerziteta Kembridž.

Naučnici kažu da su se, s gubitkom i fragmentisanjem staništa, smanjila područja u kojima su se leptiri hladili, što je dovelo do gubitka populacije u dve trećine vrsta leptira u Velikoj Britaniji.

To je pojačano ekstremnim vremenskim promenama i fluktuacijama temperature, što je rezultat klimatskih promena, prenela je Hina.

strana 1 od 10 idi na stranu