Novi Zavet pun laži?

Nova knjiga bivšeg evangelističkog hrišćanina kaže da je skoro polovina Novog Zaveta falsifikat.

Izvor: B92

Petak, 18.11.2011.

10:00

Default images

Biblija je možda najprodavanija knjiga u istoriji, ali je sasvim moguće i da je puna laži. Tako, barem, tvrdi proučavalac Biblije i bivši evangelista Bart Erman u knjizi „Krivokletstvo: Pisanje u ime Boga - Zašto autori Biblije nisu oni za koje mislimo da jesu“ (Forged: Writing in the Name of God — Why the Bible’s Authors Are Not Who We Think They Are).

Prema Ermanu, barem 11 od 27 poglavlja Novog zaveta su falsifikati, dok je samo 7 od 13 poslanica pripisanih Pavlu najverovatnije zaista on pisao.

Nijedan rukopis koji se pripisuje Petru nije mogao biti napisan njegovom rukom, a čak bi se mogla dovesti u pitanje verodostojnost Jevanđelja po Mateji, Marku i Jovanu.

„Biblija ne samo da sadrži neistine i slučajne greške već i ono što bi svako danas nazvao lažima”, piše Erman, profesor religioznih studija na Univerzitetu Severne Karoline.

Erman je svoje tvrdnje izgradio beležeći nedoslednosti u stilu pisanja među autorima Novog zaveta. Naročito su upadljive oprečnosti u jeziku i sadržaju među knjigama pripisanim Pavlu. Erman ističe jedan primer iz Poslanice Efežanima, napisane u dugim grčkim rečenicama, a ne kratkim kakve su u ostalim Pavlovim pisanijama.

Erman takođe tvrdi da bi autentičnost bilo koje Petrove poslanice trebalo dovesti u sumnju jer je ovaj Hristov učenik - poput većine ribara odraslih u ruralnoj Palestini u to vreme - najverovatnije bio nepismen.

Tako da ostaje pitanje: ko je pisao ove poslanice i zašto je njihov identitet skriven? Erman kaže da su prve hrišćanske sekte, koje su pokušavale da postanu lpriznate pred zakonom, imale dosta motiva da krivotvore svoje verske spise.

„Ako se zovete, na primer, Jehošapat i niko nema pojma ko ste, ne možete da stavite svoje ime na knjigu. Niko ne bi shvatio ozbiljno jevanđelje po Jehošapatu. Ako biste hteli da ga iko pročita, nazvali biste se Petar. Ili Toma. Ili Jakov. Drugim rečima, lagali biste ko ste”.

Očekivano, Ermanova knjiga je izazvala buru u hrišćanskoj zajednici. „Knjiga je više provokativna nego što je pronicljiva”, piše Catholic Herald.

List navodi da Ermanova knjiga „jedva da spominje koncept usmene tradicije. Čak iako određeno slovo nisu svojeručno napisali Petar ili Pavle, mogao ga je napisati neko iz usmene tradicije koja je prenošena s kolena na koleno”.

Ali, iz Emanovog ugla, krivokletstvo je krivokletstvo. Da neko danas primenjuje takav model pisanja, smatrali bi ga neprikladnim i obmanjivim.

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: