Koliko šoljica kafe dnevno je dobro za zdravlje?

Ovo piće može izazvati zavisnost i ima niz kontraindikacija. Ali u umerenim količinama je dobro za zdravlje. To potvrđuje i izveštaj koji je objavio Institut za naučne informacije o kafi (ISIC). Studija kaže da kafa ima zdravstvene prednosti kada se konzumira u pravim dozama i na pravi način.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2023.

10:15

Koliko šoljica kafe dnevno je dobro za zdravlje?
Foto: Profimedia

Ljubitelji kafe ni ne shvataju kakve koristi organizmu može doneti razumna i uravnotežena upotreba ovog pića. O tome svedoči studija koju je ISIC sproveo na uzorku od 4.000 potrošača u 10 evropskih zemalja: 7 od 10 Evropljana veruje da vodi zdrav način života, ali više od polovine ispitanih ne zna kakve koristi može doneti ispijanje kafe. Kafa utiče na sadržaj antioksidanata i drugih biološki aktivnih materija.

Zdravstvene prednosti kafe:
  • Povećanje energije. Kofein u kafi može okrepiti i poboljšati raspoloženje.
  • Poboljšanje kognitivnih funkcija. Kofein takođe može pozitivno uticati na koncentraciju i reakciju.
  • Povećanje metabolizma. Kafa poboljšava metaboličke procese i pomaže u gubitku težine.


Studije su pokazale da umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za oko 25%. Ispijanje kafe može smanjiti rizik od razvoja niza drugih bolesti, poput Parkinsonove bolesti i srčanih problema.

Međutim, imajte na umu da previše kafe može dovesti do neželjenih efekata kao što su nesanica, nervoza, ubrzan rad srca i drhtanje ruku. Takođe, osobe koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta, visokog krvnog pritiska ili trudnice treba da ograniče kafu u ishrani. Generalno, umerena konzumacija ovog pića (1–2 šoljice dnevno) može imati blagotvorne efekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: