Naučnici razvijaju naprednije tretmane u lečenju kovida - cilj je da se uzimaju kao pilula

Tim istraživača sa Univerziteta u Alberti otkrio je nova antivirusna sredstva koja bi mogla da dovedu do sigurnijeg i efikasnijeg lečenja od kovida 19 od drugih trenutnih lekova u razvoju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

11:01

Naučnici razvijaju naprednije tretmane u lečenju kovida - cilj je da se uzimaju kao pilula
Foto:Profimedia

U nedavno objavljenom radu u Journal of Medicinal Chemistry, istraživači su identifikovali nova jedinjenja inhibitora proteaze koja ometaju sposobnost virusa SARS-CoV-2 da se replicira, a takođe snažno inhibiraju druge ne-SARS koronaviruse.

U drugom radu u RSC medicinskoj hemiji, takođe su identifikovali inhibitore koji rade kroz drugačiji mehanizam, prenosi Tehnology.

Istraživači su izvestili da obe serije jedinjenja pokazuju dobru selektivnost, što ukazuje na odnos između efikasnosti i nuspojava za potencijalni terapijski tretman.

"Napravili smo preko 50 jedinjenja i pregledali ih na efikasnost i in vitro sa rekombinantnim proteinom, kao i u ćelijskim studijama sa živim virusom, a ova jedinjenja pokazuju veoma visoku specifičnost za proteazu", rekla je Džoanin Lemieuk, glavni istraživač studije, profesorka biohemije na Medicinsko -stomatološkom fakultetu i direktor Grupe za istraživanje membranskih proteinskih bolesti.

Njena laboratorija je dobila sredstva od kanadskih Instituta za zdravstvena istraživanja i "Alberta Innovates-a", a rekla je da će sledeći korak za nova jedinjenja biti ispitivanje farmakokinetike miševa, mereći kako se lekovi apsorbuju, distribuiraju, metabolišu i izlučuju.

Takođe će testirati jedinjenja na varijante virusa SARS-CoV-2 koje se pokazuju zaraznijim i virulentnijim.

Cilj je razviti tretman koji bi mogao da se uzima kao pilula, a ne kao intravenski lek koji se može davati samo u bolnici.

Timovi takođe nastavljaju sa testiranjem poboljšane verzije leka koji je prvobitno razvijen za lečenje bolesti kod mačaka uzrokovane koronavirusom, za koje se nadaju da će biti efikasnije pri nižim dozama.

Prvi rad tima o leku, objavljen u Nature Communications, pristupljen je na mreži više od 58.000 puta i citiran je više od 130 puta, što ga čini jednim od najpristupačnijih dokumenata o kovidu 19 u 2020. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: