Zašto je antibiotik u medu opasan po zdravlje? VIDEO

U medu se može pronaći antibiotik, čak i da pčelar ne zna ništa o tome, to se događa jer postoji nedostatak obrazovanja kod pčelara, ali i poslovanje van zakona.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

U uzorcima meda dva pčelara čiji je proizvod bio spreman za izvoz u Italiju pronađeni su ostaci antibiotika, čak 14 puta veći od granice propisane domaćim pravilnikom. Ko i zašto to radi, kakve su posledice za one koji jedu ovaj med i da li je to opasno? O tome su govorili Božidar Juković, pčelar Vladimir Mlađan, veterinar i profesor u penziji i Stanko Rajić iz Beogradskog udruženja pčelara.

"Antibiotik u medu jedino može da se otkrije hemijskim analizama, ima više razloga zašto se nalazi u medu, nekada je po zakonu bila dozvoljena upotreba antibiotika u smislu suzbijaanjanekih bakterijskih infekcija, ali godinama je već zabranjen", rekao je Vladimir Mlađen za Televiziju Prva.

"Ako se streptomicin nalazi u medu, to je greškom pčelama, jer on deluje na gram negativne bakterije, njegova primena ne može da pomogne pčelama."

"Antibiotik se ne stavlja direktno u med nego se prehranjuju pčele sa šećernim sirupoma sirupu dodaju antibiotik, to je opasno jer mi nakon učestalijeg konzumiranja može da se razvije rezistencija bakterija na te antibiotike", potvrdio je on.

"Većina pčelara drži pčele na divlje, bez dozvole, ne može svako da se bavi time, za to postoji škola", rekao je Božidar Juković.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu