Često se čuje 'imam povišene transaminaze', a to znači da kovid napada još jedan organ VIDEO

Mnogi pokazatelji govore da je situacija sa koronavirusom dosta bolja. Smanjuje se broj zaraženih i preminulih, broj onih kojima je potrebno bolničko lečenje u ravnoteži je sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju. Iz kovid-sistema izlaze banjska lečilišta, Institut za reumatologiju i Institut za ortopediju "Banjica"… Situacija je, ipak, i dalje veoma ozbiljna i trebaće još mnogo vremena da se normalizuje. Najbolje to znaju ono koji su od početka epidemije u tzv. crvenoj zoni i imaju ogromno iskustvo sa koronavirusom.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Da se virus polako povlači, potvrdila je direktorka KBC "Bežanijska kosa", docent dr Marija Zdravković, ali i rekla da to da li će on nastaviti da se povlači ili će opet krenuti u "kontraofanzivu" zavisi i od našeg ponašanja.

Trenutno u bolnici imaju 223 pacijenta, dakle 20 odsto kapaciteta je slobodno.

"Ovaj broj će se verovatno promeniti jer nam i dalje dolaze novi pacijenti. Takođe primamo i one koji nisu pozitivni, a imaju obostranu upalu pluća. U ova tri talasa epidemije imali smo tri pika koji su pokazali da što je više obolelih, to je i više težih kliničkih slika."

U poslednja dva meseca, kako kaže dr Zdravković, imaju pacijente kod kojih kovid napada jetru, pa se često čuje 'imam povišene transaminaze'.

"To je sada udruženo dejstvo i lekova i virusa. Sad već znamo da receptori za virus postoje u velikom broju i u jetri. Svaka osoba ima različito ispoljavanje tih receptora u plućima, u jetri i u krvnim sudovima, pa je zato klinička slika ovog oboljenja i različita. Sam virus izaziva promenjeno emotivno reagovanje, jer utiče i na mozak, pokazuje jedno američko istraživanje. Ljudi su osećali uznemirenost tokom bolesti, otkriva dr Zdravković za "150 minuta".

Lekari KBC "Bežanijska kosa" formirali su naučni registar njihovih pacijenata i objavili rad koji je dobio pozitivne recenzije svetskih stručnjaka, a koji ukazuje na to koji parametri kod intenzivnih bolesnika mogu da ukažu da će doći do pogoršanja stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu