U zdravstvene ustanove stiže 11 skenera, 5 angio-sala

Ministarstvo zdravlja je izdvojilo pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio-sala, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/SimpleFoto
Ilustracija/Foto: depositphoto/SimpleFoto

Skenere će dobiti KBC "Zvezdara", KC Kragujevac, Opšta bolnica Valjevo, zdravstveni centri Negotin i Užice, Opšta bolnia Ćuprija, Zdravstveni centar Vranje, Opšta bolnica Loznica, ATD Beograd, kao i KCS i to jedan za Polikliniku i jedan za Urgentni centar.

Angio-sale idu u Klinički centar Kragujevac, KBC "Zvezdara", Specijalnu bolnicu "Sveti Sava", Opštu bolnicu Valjevo i KC Srbije, rekao je Lončar nakon sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova koje će u narednom periodu dobiti novu opremu.

Lončar je rekao da su urađene analize i da su skreneri bili stari do 12 do 17 godina, da su se često kvarili i bili van funkcije čekajući servis.

Napominje da je ministarstvo danas prebacilo novac bolnicama, a da je sa direktorima dogovoreno da sprovedu procedure nabavke u najkraćem mogućem roku, kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju.

"Dogovorili smo se da se u međuvremenu obezbedi prostor i obuči kadar za rad", rekao je ministar i dodao da će nabavka biti sprovedena transparentno.

Kako kaže, i angio-sale u pojedinim ustanovama su morale da se obnove, jer su stare između 10 i 15 godina.

Dok se sprovodi nabavka, kako kaže, prostor i kadar moraju biti pripremljeni.

"Ne sećam se da se u Srbiji desilo da u danu donesemo odluku da kupimo 11 skenera i 5 angio-sala. Procenjena vrednost opreme je oko pet miliona evra", rekao je Lončar.

strana 1 od 68 idi na stranu