Međunarodni dan sećanja na preminule od HIV-a

Od 2003. do 2018. u Srbiji je šestostruko povećan broj osoba inficiranih HIV-om, sa 330 na 1.882 osobe koje su lečene antivirusnom terapijom, saopštila je danas pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginić, povodom Međunarodnog dana sećanje na preminule od side19. maja

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Syda_Productions / Depositphotos
Foto: Syda_Productions / Depositphotos

Ministarstvo zdravlja Srbije iniciralo je početkom novembra 2017. godine izradu predloga za strategiju prevencije HIV infekcije i side za period 2018-2025. godine s pratećim akcionim planom koji se odnosi na period 2018-2021.

Ovu strategiju usvojila je Vlada Republike Srbije u junu 2018. godine.

"Opšti cilj strategije je prevencija HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija kao i smanjenje umiranja od AIDS-a i unapredjenje kvaliteta života osoba koje žive s HIV-om", rekla je Vesna Knjeginić na konferenciji za medije.

Ona je navela da je Ministarstvo zdravlja sa Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i uz stručnu podršku Francuske izradilo predlog preventivonog programa i apliciralo za sredstva Globalnog fonda.

"Global fond je prihvatio naš program, pa će za ovaj projekat izdvojiti 1,1 milion evra, a kofinansiraće Ministarstvo zdravlja u trogodišnjem periodu u iznosu od oko 500. 000 evra", dodaje Knjeginićeva.

U Srbiji se svake nedelje identifikuje tri do četiri osobe koje su zaražene HIV-om, a na godišnjem novou oko deset osoba umre od AIDS-a, rekao je direktor Unije organizacije Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i sidom Vladimir Antić.

"Srbija ima obavezu da zaustavi umiranje od AIDS-a da svi koji su otkriveni testiranjem, odmah dobiju terapiju", dodao je Antić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od 1984. do kraja 2018. u Srbiji je registrovano 3.854 osobe koje su inficirane HIV-om, od kojih je 1.967 osoba obolelo od side, a 1.255 je umrlo.

"Tokom 2018. otkriveno je 179 osoba inficiranih HIV-om, 62 osobe su novoobolele od AIDS-a, a 24 osobe su umrle u prošloj godini", rekla je Violeta Rakić iz Batuta.

Rakićeva dodaje da je polovina svih novootkrivenih u 2018. sa teritorije grada Beograda i da je među novootkrivenim registrovano 14 puta više muškaraca nego žena.

Dan sećanja na obolele od HIV-a se 16. put obeležava u Srbiji, ove godine pod sloganom "Snažnije za zdravlje i prava osoba koje žive sa HIV-om".

Pod ovim sloganom će u nedelju 19. maja u većim gradovima i opštinama u Srbiji biti organizovane razne aktivnosti, čime će se Srbija priključiti globalnoj mreži ljudi koji žive sa HIV-om i sidom.

Sa HIV-om se danas može živeti, ali je potrebno da se infekcija na vreme otkrije i da se odmah počne lečenje, jer se jedino tada ova bolest može kontrolisati, rečeno je danas na konferenciji za medije posvećenoj Međunarodnom danu sećanja na preminule od side.

strana 1 od 23 idi na stranu