Međunarodni dan sećanja na preminule od HIV-a

Od 2003. do 2018. u Srbiji je šestostruko povećan broj osoba inficiranih HIV-om, sa 330 na 1.882 osobe koje su lečene antivirusnom terapijom, saopštila je danas pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginić, povodom Međunarodnog dana sećanje na preminule od side19. maja

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 17.05.2019.

12:54

Međunarodni dan sećanja na preminule od HIV-a
Foto: Syda_Productions / Depositphotos

Ministarstvo zdravlja Srbije iniciralo je početkom novembra 2017. godine izradu predloga za strategiju prevencije HIV infekcije i side za period 2018-2025. godine s pratećim akcionim planom koji se odnosi na period 2018-2021.

Ovu strategiju usvojila je Vlada Republike Srbije u junu 2018. godine.

"Opšti cilj strategije je prevencija HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija kao i smanjenje umiranja od AIDS-a i unapredjenje kvaliteta života osoba koje žive s HIV-om", rekla je Vesna Knjeginić na konferenciji za medije.

Ona je navela da je Ministarstvo zdravlja sa Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i uz stručnu podršku Francuske izradilo predlog preventivonog programa i apliciralo za sredstva Globalnog fonda.

"Global fond je prihvatio naš program, pa će za ovaj projekat izdvojiti 1,1 milion evra, a kofinansiraće Ministarstvo zdravlja u trogodišnjem periodu u iznosu od oko 500. 000 evra", dodaje Knjeginićeva.

U Srbiji se svake nedelje identifikuje tri do četiri osobe koje su zaražene HIV-om, a na godišnjem novou oko deset osoba umre od AIDS-a, rekao je direktor Unije organizacije Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i sidom Vladimir Antić.

"Srbija ima obavezu da zaustavi umiranje od AIDS-a da svi koji su otkriveni testiranjem, odmah dobiju terapiju", dodao je Antić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od 1984. do kraja 2018. u Srbiji je registrovano 3.854 osobe koje su inficirane HIV-om, od kojih je 1.967 osoba obolelo od side, a 1.255 je umrlo.

"Tokom 2018. otkriveno je 179 osoba inficiranih HIV-om, 62 osobe su novoobolele od AIDS-a, a 24 osobe su umrle u prošloj godini", rekla je Violeta Rakić iz Batuta.

Rakićeva dodaje da je polovina svih novootkrivenih u 2018. sa teritorije grada Beograda i da je među novootkrivenim registrovano 14 puta više muškaraca nego žena.

Dan sećanja na obolele od HIV-a se 16. put obeležava u Srbiji, ove godine pod sloganom "Snažnije za zdravlje i prava osoba koje žive sa HIV-om".

Pod ovim sloganom će u nedelju 19. maja u većim gradovima i opštinama u Srbiji biti organizovane razne aktivnosti, čime će se Srbija priključiti globalnoj mreži ljudi koji žive sa HIV-om i sidom.

Sa HIV-om se danas može živeti, ali je potrebno da se infekcija na vreme otkrije i da se odmah počne lečenje, jer se jedino tada ova bolest može kontrolisati, rečeno je danas na konferenciji za medije posvećenoj Međunarodnom danu sećanja na preminule od side.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: