Ova tehnika lečenja HPV virusa koristi se samo u Srbiji VIDEO

Većina muškaraca odnosno 70 do 80 odsto njih ima HPV virus, ali se to daleko manje manifestuje nego kod žena.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

16:24

Ova tehnika lečenja HPV virusa koristi se samo u Srbiji VIDEO
Foto: Thinkstock

Ginekolog Igor Jeremić kaže da se kod žena od HPV virusa prave mikrotraume i da ostavlja posledice na materici naročito kod mladih devojaka.

"Svakog dana mi dođe u ordinaciju majka sa ćerkom, što znači da je maloletnica i da je seksualno aktivna, ali i da ima problem sa HPV virusom. Kada mlade devojke od 15-16 godina stupe u nezaštićene seksualne odnose kod nje HPV virus napreduje kao oluja i do promene na materici dođe već za 6 meseci."

Verovatno je tačno, kako kaže lekar, da pre 18. godine 40 odsto mladih stupi u seksualne odnose i da je to ozbiljan broj.

Jeremić leči od HPV virusa radiotalasnom tehnikom, koja nema posledice i napominje da jedini u svetu primenjuje tu tehniku i tokom trudnoće.

"Ljubav je jedno, a zaštita je drugo. Treba uvek da se koristi kondom. Mladi mi dođu i kažu da koriste zaštitu i da su možda jednom imali odnos bez zaštite, ali to je kao su sve vreme imali nezaštićene odnose", poručio je doktor.

Rezultati istraživanja o prvom seksualnom iskustvu mladih menjaju se iz godine u godinu pa javnost dobija promenljivu sliku od razuzdanih tinejdžera do stidljivih adolescenata. Aktuelni podaci govore da oko 40 odsto mladih pre punoletstva stupi u seksualne odnose.

Humani papilloma virus (HPV) je uzročnik najčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. Procenjuje se da će se oko 50 odsto seksualno aktivnih ljudi zaraziti nekom vrstom ovog virusa tokom svog života. Poznato je više od 100 tipova HPV-a, od čega je većina bezopasna za zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: