Pre vađenja krvi i drugih analiza treba i ovo da znate

Laboratorijske analize je poželjno raditi "na prazan stomak", što znači da pre vađenja krvi punih 12 sati ne treba da jedete. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je popiti malo vode, a izuzeci se prave samo u hitnim slučajevima.

Izvor: B92, 24sata.hr
Podeli

Zašto?

Budući da hrana i produženo gladovanje imaju direktan efekat na metabolizam ugljenih hidrata, lipida i proteina, neophodno je da neke analize radite na prazan stomak. Pritom je efekat proteinskih (mesnih) obroka veći od efekta obroka sa ugljenim hidratima (hleb, testenina, kolači), piše 24sata.hr.

Na prazan stomak obavezno se rade analize šećera u krvi, triglicerida, holesterola, vitamina B12, folne kiseline, alkalne fosfataze, beta-CrossLaps (marker za kosti), osteokalcina, gvožđa, kortizola, kao i kad se radi test izdisaja na helikobakteriju, PTH i homocistein. Za određivanje tumor markera, suprotno tome, nije potrebno da gladujete.

Pre vađenja krvi

Poslednji obrok pre sutrašnjeg vađenja krvi sme da bude lagana večera, i to ne kasnije od 19 časova. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim malo vode, a 48 sati pre vađenja krvi izbegavajte lekove (osim obaveznih), jači fizički napor i alkohol.

Masnoće u krvi

Dve nedelje ranije treba se normalno hraniti. Dva dana pred vađenje krvi izbegavajte vežbanje i alkohol. Dan pre vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana i izbegavanje kafe posle 19 sati.

Vađenje krvi ne bi trebalo sprovoditi pre nego što prođe 8 nedelja od akutnog infarkta miokarda, hirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje gvožđa u krvi

Dva dana ranije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crna ribizla, kupine, cvekla), cedevitu i kupinovo vino, jer mogu lažno da povećaju gvožđe, pa nalaz neće biti validan.

Tolerancija na glukozu (OGTT)

Pacijenti ne smeju da jedu makar 8, a najviše 12 sati. Tokom testiranja pacijent je sve vreme u laboratoriji. Za to vreme ne sme da se puši, jede, pije i da se izlaže naporu.

Trombofilija

Većina testova na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne sme da se izvodi dok je pacijent na terapiji za razređivanje krvi zbog uticaja terapije na rezultate analiza.

Hormoni štitne žlezde iz krvi

Terapija hormonima štitne žlezde može da utiče na rezultat, pa je važno da na dan vađenja krvi ne uzimate lek. Možete ga uzeti neposredno nakon testa.

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana pre davanja uzorka treba izbegavati lekove (osim neophodnih koje je prepisao lekar). Test odložite ako imate menstruaciju, proliv, krvarenje iz hemoroida i urinarnog trakta.

Uzimanje urina (jednokratnog)

Mora da prođe najmanje 4 sata od poslednjeg pražnjenja bešike. Prvi mlaz se baca, a srednji sakuplja u sterilnu posudu. Ne uzima se tokom i oko menstruacije.

Sakupljanje 24-satnog urina (biuret)

Počinje drugim jutarnjim urinom. Tokom celog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sledećeg dana doda se i prvi jutarnji urin i nosi u laboratoriju.

Test izdisaja na helikobakteriju

Ujutro ne smete ništa da jedete ni pijete, čak ni da perete zube. Test se sprovodi najmanje 4 nedelje od poslednje doze antimikrobnog leka i 2 nedelje nakon antisekretornog leka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu