Test za rak prostate nepotreban?

PSA nalazi donose više štete nego koristi, zaključak je američke agencija za preventivnu zdravstvenu zaštitu

Zdravlje

Izvor: M. Mišiæ

Ponedeljak, 10.10.2011.

12:40

Default images

Ono što rutinski savetuju urolozi u celom svetu – da svi muškarci preko 50 godina treba preventivno da urade takozvani PSA test koji otkriva rak prostatenepotrebna je procedura koja donosi više štete nego koristi, poručila je agencija američke federalne vlade u čijoj nadležnosti je preventivna zdravstvena zaštita.

PSA test – za muškarce pandan „papanikolau” analizi ili mamografiji kod žena – meri prisustvo „prostatno specifičnih antigena” koje proizvode ćelije prostate, čiji povišeni nivo ukazuje na prisustvo kaceroginih ćelija u ovoj žlezdi. Specijalisti potom preporučuju biopsiju, terapiju lekovima ili hiruršku intervenciju kojom se prostata odstranjuje.

Preporuka je doneta na osnovu detaljnih analiza pet kliničkih ispitivanja, od kojih je jedno obavljeno u Evropi, a čiji je glavni zaključak da rana upozorenja da se u prostati možda začeo rak – ne spasavaju živote. Naprotiv, vode ka velikim maltretiranjima pacijenata i veoma često nepotrebnim (i skupim) medicinskim zahvatima.

Suština je u tome što se u najvećem broju slučajeva ovaj kancer veoma sporo razvija i uglavnom nije uzrok smrtnosti muškaraca u poodmaklom dobu. Sa druge strane, oni koji su preventivno intenzivno lečeni ili operisani, imaju mnoge probleme posle toga, od urinarnih, preko hormonskih do potpune impotencije.

PSA test ne može da pokaže razliku između muškaraca koje će rak pogoditi za života i onih koje neće – moramo da pronađemo neki bolji”, izjavila je dr Virdžinija Majer, predsedavaćuća medicinskog odbora koji je doneo preporuku.

Slično su ocenjeni i drugi preventivni pregledi prostate – digitalni, rektalni i ili ultrazvučni. „Nema pouzdanih simptoma raka prostate”, citira „Njujork tajms” dr Timoti Vilta, profesora medicine za Minesota univerziteta. Učestalost uriniranja je takođe slab indikator bolesti, pošto su uzroci toga uglavnom benigni, dodaje ovaj profesor.

Rak prostate se dijagnostikuje kod svakog šestog Amerikanca, što je, posle raka kože, najčešća maligna bolest kod ovdašnje muške populacije. Prema statistikama, od 1986 do 2005, u Americi je od toga je operisano, lečeno zračenjem ili nekom drugom terapijom, milion muškaraca, koji inače da nisu testirani, ne bi ništa preduzimali.

Među lečenima, njih 5.000 je preminulo posle operacije, dok je čak do 70.000 imalo ozbiljne komplikacije. Polovina je pri tom imala tragove krvi u spermi, a između 200.000 i 300.000 posle toga je postalo impotentno, imalo problema sa zadržavanjem urina ili i jedno i drugo. Zbog ovakvih rezultata, čak je dr Ričard Ablin, izumetelj PSA testa, njegovu prekomernu upotrebu ocenio kao „katastrofu za javno zdravlje”.

Preporuka američke agencije se inače odnosi samo na zdrave muškarce, koji nemaju simptome.

Zaključak je da muškaraci koji nemaju ozbiljnih simptoma, prostatu ostaviti na miru.

Kako se očekuje, ovim nalazima suprotstaviće se moćan farmaceutski lobi, pa i medicinska industrija, jer je lečenje prostate veoma profitabilno. Sličnu kontroverzu ova američka agencija je izazvala i 2009, kada je, sa sličnim obrazloženjem – da je razlog za nepotrebne operacije i terapije – preporučila da žene ne obavljaju preventivni pregled mamografijom.

Pogledajte Jabuku na dan koja se bavila prevencijom raka prostate:



Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: