Zdravlje

Utorak, 11.02.2020.

11:33

Da li smo blizu vakcine protiv raka i kome će biti dostupna?

Od tumorskih vakcina se mnogo očekuje jer se tako podstiče imunitet prema određenom tumoru, kod određenog pacijenta.

Izvor: Nedeljnik

Da li smo blizu vakcine protiv raka i kome će biti dostupna?
Foto:depositphotos/Fotofabrika

Razvoj vakcina protiv malignih tumora je svakako jedan od značajnih pravaca u imunoterapiji ovih bolesti u okviru novih strategija lečenja u onkologiji.

S obzirom na to da je vakcinacija najčešće vid personalizovane medicine koji uključuje kompleksnu manipulaciju ćelijama u laboratorijskim uslovima, ona je i skupa. Nažalost, ovaj vid lečenja je efikasan samo kod nekih pacijenata, za Nedeljnik kaže prof. dr Miodrag Čolić, imunolog i redovni član Odeljenja medicinskih nauka SANU.

’Nažalost, ovaj vid lečenja je efikasan samo kod nekih pacijenata, kod nekih je rast tumora usporen, a kod nekih je neefikasan. Danas znamo i zašto je to tako. Prvo, mnogi tumori nisu dovoljno imunogeni da pokrenu efikasan imunski odgovor a time i ubijanje tumorskih ćelija. Drugo, čak i kada se stvori dovoljno efikasan imunitet, u tumoru postoje brojni mehanizmi kojima tumor onemogućava delovanje imunskog sistema. Zato je slamanje tih inhibicijskih efekata u tumoru preduslov za aktiviranje kako već postojećeg sistema kojim imunske ćelije uništavaju tumor, tako i imunskog delovanja protiv tumora koje je dodatno podstaknuto primenom specifičnih vakcina.’’

Nema jače vojske od čovekovog imunološkog sistema. Sve one ćelije ubice, raznih boja i naziva, kada se udruže, štite nas od najmoćnijih uljeza. Ali ni ta vojska nije svemoćna. Čak, u slučaju tumora i različitih autoimunih bolesti vrlo lako nas izneveri. Ipak, kažu da je ona ključ u kojem su pronađena, ali i traže se rešenja za opake bolesti. Zato je možda i previše onih reklama na televiziji koje obećavaju ’’bildovanje“ imuniteta do mere u kojoj nam bolest neće moći ništa. U razgovoru za Nedeljnik, akademik prof. dr Miodrag Čolić govori o tome da li čovek zaista uništava sopstveni imunitet načinom života, i hoće li nam on doneti ’’sveti gral“ leka protiv raka.

Na pitanje novinara hoće li imunoterapija u slučaju raka jednog dana biti dostupna svim pacijentima, tj. neće biti toliko skupa, prof. dr Miodrag Čolić odgovara: ’’Kada će biti jeftinija i dostupna svim pacijentima? Nadam se, kada njenim unapređivanjem ovaj vid lečenja postane efikasniji i društveno-ekonomski rast zemlje bude veći.’’

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: