Zdravlje

Nedelja, 04.06.2023.

14:29

Stiže lek protiv uporne bolesti: Mnogi će biti spašeni

Nakon što je lekanemab, lek za Alchajmerovu bolest, početkom ove godine odobren u SAD, švedski neurogerijatar Nenad Bogdanović izrazio je uverenje da će uskoro biti odobren i u Evropi kao prvi lek protiv ove teške demencije, koji bi trebalo da stigne krajem godine.

Izvor: hayat.ba

Stiže lek protiv uporne bolesti: Mnogi će biti spašeni
Foto: Profimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) je već primila zahtev za procenu ovog leka.

"Očekujem odobrenje u decembru jer postoji veliki zdravstveni i politički pritisak da se lek odobri i u Evropi", rekao je dr Nenad Bogdanović, profesor gerijatrije hrvatskog porekla na Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Stokholmu.

Lek se u SAD prodaje pod imenom lekembi, a sadrži antitela koja uklanjaju plakove ili grudvice toksičnog beta amiloidnog proteina iz mozga.

Bogdanović kaže da je razvoj ovih antitela počeo u njihovoj laboratoriji u Karolinskoj, ali su japanska farmaceutska kompanija Eisai i američki Biogen završili klinička ispitivanja.

Takođe napominje da je pre mesec dana kompanija Eli Lilli izvestila o pozitivnim rezultatima svog leka - donanemaba. Reč je i o antitelima koja čiste amiloidne plakove u mozgu, a proizvođač tvrdi da usporava razvoj Alchajmerove bolesti za oko trećinu vremena.

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) još nije dala konačnu reč o donanemabu. Očekujemo da će do kraja jula odobriti i ova nova antitela za \'čišćenje smeća u mozgu\' - kaže Bogdanović, koji se pre petnaestak godina lično bavio razvojem prvih antitela protiv Alchajmera u kompaniji „Vieth and Pfizer“ u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: