Nemci smislili novi test na koronu; "Ukus je odvratan"

Testovi u obliku lizalica se u nemačkoj savezoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija masovno primenjuju u školama već mesec dana. Evo kako to izgleda u jednoj osnovnoj školi u Kelnu.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

12:29

Nemci smislili novi test na koronu;
Foto:EPA/SASCHA STEINBACH

Melodija koja traje samo 30 sekundi, počinje da se pušta onda kada deca treba da upotrebe lizalicu koja je test na koronavirus.

Zapravo, lizalicu predstavljaju pamučni štapići, posebno napravljeni i oni se kasnije odmah šalju u laboratoriju.

Lizalice se testiraju u laboratoriji tako što se koristi proces udruživanja, što znači da se svi štapići u razredu ocenjuju zajedno u jednom testu, ovaj način testiranja je vrlo skup, jer država po analizi plaća 50 evra, a takođe se doplaćuju i troškovi materijala i logistike.

Laboratorija daje rezultate jutro nakon dana testiranja, a to je dovoljno rano da se prekine potencijalni lanac infekcije. Genetski materijal ovog virusa množi se trideset biliona puta, kako navode laboranti tako prepoznaju aktivnosti virusa ako je ona niža i to obuhvata čak i slučaj ako je neko veoma zarazan i mogućnost da je virus već proširio svojoj najbližoj okolini.

Korona je za njih prava blagodet: Testovi kao na traci, milijarde samo stižu

Komentari dece na ove testove su različiti, neki tvrde da je praktičnije u odnosu na guranje štapića u nos, drugi smatraju da im ova vrsta testa uliva neku sigurnost, dok određena deca imaju primedbe i na ukus.

"Ukus je odvratan, mislim na lizalice, ali ukus je i dalje odvratan", rekao je jedan dečak.

Iako je broj zaraženih u opadanju, u Nemačkoj će se ovi testovi koristiti najmanje do letnjeg raspusta, prenosi DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: