Zašto proteinske dijete uzrokuju zatvor?

Smanjenje unosa ugljenih hidrata i povećana konzumacija proteina pomažu u gubitku suvišnih kilograma.

Izvor: B92

Subota, 20.03.2021.

19:58

Zašto proteinske dijete uzrokuju zatvor?
Foto: Profimedia

"Proteini se razgrađuju sporije od ugljenih hidrata, te vas duže drže sitim nakon obroka", objašnjava nutricionistkinja Tori Armul.

No, nakon unosa proteina postoji mogućnost da ćete se osećati zatvoreno i naduto. Ali i za to postoji rešenje.

Problem s probavom

Ukoliko osećate nadutost, problem je zapravo u onome što ne jedete.

"Nadutost ne uzrokuje unos proteina, nego manjak unosa vlakana", naglašava Armul.

Vlakna se nalaze uglavnom u voću, povrću i žitaricama te poboljšavaju probavu i pospešuju protok tečnosti kroz probavni sistem. Zato, u svoje međuobroke ubacite i namirnice bogate vlaknima kako bi metabolizam bolje radio, a to će ujedno smanjiti nadutost i iritacije.

Kako sprečiti probavne probleme

Prvo, pazite da unosite svakodnevno dovoljno vlakana. Nutricionisti preporučuju sočivo, leblebije, mlada soja i pasulj kao namirnice bogate proteinima.

"Ovo je idealna kombinacija jer istovremeno unosite dovoljnu količinu proteina i vlakana", ističe Armul.

Takođe, dobri proteini koji neće ometati rad probavnog sistema su: spanać, kelj, krastavci, paradajz, brokoli, zelena paprika, dok šolja špargli pruža 3 grama proteina. U svakodnevnu ishranu dodajte i orahe, čia semenke, kikiriki, bademe i lešnik, jer sadrže dosta proteina i vlakana, a vrlo malo ugljenih hidrata.

"I voće, nemojte zaboraviti voće. Naravno, sadrži prirodne šećere, ali svejedno preporučujem svojim klijentima jer ipak sadrže više vlakana koja su dobra za probavu", ističe Armul.

Dodaje da je najbolje odabrati bobičasto voće koje sadrži visoke količine vlakana i vrlo niske ugljenih hidrata. Naravno, ne smete zaboraviti i tečnost.

"Vlakna privlače na sebe vodu iz tela, pa je zato vrlo važno da dnevno unosite dovoljno tečnosti", kaže Armul.

Stručnjaci preporučuju osam čaša vode na dan kao dnevnu dozu tečnosti, ali vi uvek možete tu dozu da povećate, ako ste žedni ili imate problema s probavom. Boja urina najbolje pokazuje da li ste dovoljno hidrirani, a ta boja mora da bude svetlo žuta, poput limunade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: