Bilo ga je po licima, rukama... Eksperiment pokazao koliko je za suzbijanje virusa važno pranje ruku

Eksperiment sa crnim svetlom pokazao je koliko brzo se klice i virusi mogu širiti u restoranima kada je zaražena samo jedna osoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2020.

19:04

Bilo ga je po licima, rukama... Eksperiment pokazao koliko je za suzbijanje virusa važno pranje ruku
Foto: depositphoto/kleberpicui

U eksperimentu koji je sprovela japanska državna radio-televizija NHK u saradnji sa infektolozima, 10 ljudi ulazi u restoran, a jedan od njih je "zaražen" bojom. Svako od "gostiju" odlazi do švedskog stola da bi na tanjire stavio hranu, pre nego što sedne da jede. Potom se uključuju crne lampice i osvetljavaju gde se "virus" proširio, prenosi Skaj njuz.

Boja koja pod tom svetlošću izgleda belo može se primetiti na rukama svih učesnika i na licima većine njih, posebno oko usta. Takođe se nalazi na hrani, poklopcu posuda za hranu, dršci bokala, svim posudama, stolnjaku i računu.

Džon Nikols, profesor patologije na hongkonškom univerzitetu, rekao je za CNN da video-snimak zaista naglašava potrebu za higijenom ruku kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: