Deca kao oružje za obračun sa bivšim supružnikom

Novosađanin M.V. 14 meseci proveo je u istražnom zatvoru. Tu je dospeo nakon što ga je supruga prijavila za pedofiliju nad sopstvenim detetom.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

15:52

Deca kao oružje za obračun sa bivšim supružnikom
Foto: Thinkstock

Pušten je iz pritvora kada je superveštačenjem utvrđeno da nije kriv, što je bilo u potpunoj suprotnosti sa onim što je prethodno utvrdio Centar za socijalni rad, koji je saslušao samo majku. Ta priča ponovo je otvorila temu o tome koliko propusti nadležnih utiču na funkcionisanje porodice nakon razvoda, ali i one o manipulaciji decom.

Deca kao oružje za obračun sa bivšim supružnikom. Manipulacija i lažne optužbe. Ono sa čim se suočava većina porodica nakon razvoda. Lažne optužbe majki protiv očeva za pedofiliju nad sopstvenim detetom samo je jedan od problema sa kojima se suočavaju očevi, kaže Dejan Pavlović iz Udruženja očeva.

Za razliku od očeva, majke se suočavaju sa drugom vrstom problema. Jelena Tepić iz Bača već mesec dana štrajkuje ispred suda u Bačkoj Palanci. Ni nakon pet meseci od pravnosnažne presude po kojoj je dobila privremeno starateljstvo, nije sa decom, koja su kod oca. Za to vreme videla ih četiri puta.

“U vrlo teškim uslovima, odnosno u uslovima koje on kontroliše, iza zatvorene kapije, bez svedoka, bez telefona i vrlo je neprijatno u toj situaciji, koristi svaku priliku da me vređa pred njima. Dakle, ne samo što ne poštuje zakon, ne sprovodi tu privremenu meru, ne dovodi decu kod mene, već me i sprečava u kontaktima sa njima. To radi na različite načine, sklanja ih kada ja treba da dođem, poziva miliciju zbog uznemiravanja, to traje jako dugo, odvojena sam od njih, manipuliše njima i jako je bolno”, kaže Tepić.

Jelenin bivši suprug odbio je da da izjavu jer postupak još traje, ali tvrdi da deca sama ne žele da idu kod majke. Komentarišući ovakve slučajeve, Dragana Ćorić iz Udruženja roditelj kaže da deca nakon razvoda često budu korišćena kao moneta za potkusurivanje.

“Mi smo tražili da se u građanski zakonik unese termin zlonamernog roditelja, koji već postoji u anglosaksonskoj sudskoj praksi, a koji govori upravo o ovakvim situacijama, gde se ocenjuje u svakom pojedinačnom slučaju postoje elementi poverenja ili zloupotrebe uopšte dece, i uopšte zloupotrebe roditeljskog odnosa ili bivšeg supružničkog odnosa”, kaže Ćorić.

Ona apeluje na Centre za socijalni rad da podobnost roditelja koji će birnuti o deci nikako ne gledaju isključivo po polu.

Na koji način Centri procenjuju podobnost roditelja za brigu o deci, nismo uspeli da saznamo, jer ni nakon mesec dana, Centar za socijalni rad u Novom Sadu nije nam odgovorio na pitanja, pod izgovorom da su svi na godišnjem odmoru. Zbog toga, između ostalog, nismo saznali i koliko njihovi stručnjaci, u postupku razvoda, vode računa o pravima i emocijama deteta i kako utvrđuju da li jedan od roditelja manipuliše detetom kako postupa u tim slučajevima?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: