Svet 5

03.05.2024.

11:26

Umro drugi uzbunjivač Boinga ove godine

Uzbunjivač koji je upozorio na greške u proizvodnji Boingovog aviona 373 Max Džošua Din preminuo je nakon kratke bolesti, a on je drugi uzbunjivač te kompanije koji je umro ove godine.

Izvor: Tanjug

Umro drugi uzbunjivač Boinga ove godine
Profimedia

Podeli:

Din (45), bivši revizor kvaliteta za dobavljača Boinga, Spirit aerosistems, prethodno je podneo žalbu američkoj Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo (FAA) navodeći ''izrazito nedolično ponašanje višeg menadžmenta kvaliteta proizvodnje linije 373'' u Spiritu.

Spirit je prošle godine otpustio Dina, nakon čega je on uputio žalbu Ministarstvu rada, navodeći da je otkaz bio osveta zbog izražavanja zabrinutosti za bezbednost, prenosi Gardijan.

Američki mediji su javili da je Din hospitalizovan zbog respiratornih problema,  nakon što je imao problema sa disanjem. 
Bio je intubiran, a dobio je upalu pluća i infekciju pre nego što je preminuo dve nedelje kasnije.

Dina je zastupala ista advokatska kancelarija kao drugog uzbunjivača Boinga Džona Miča Barneta, koji je, kako su mediji javili, u martu izvršio samoubistvo.

On je radio za Boing gotovo tri decenije, a za Njujork tajms je 2019. rekao da je pronašao ''metalne komade” koji vise preko žica u komandi leta i koji su mogli da izazovu ''katastrofalno” oštećenje da su prodrli u žice.

Naveo je da je uprava ignorisala njegove pritužbe i premestila ga u drugi deo fabrike.

Prošlog meseca je još jedan Boingov uzbunjivač Sem Sejlfur rekao pred američkim Kongresom da u kompaniji ''ne postoji bezbednosna kultura“ i naveo da su zaposleni koji su podigli uzbunu ''ignorisani, marginalizovani, ugroženi, stavljeni na stranu i gore“. 

Istakao je da se plaši ''fizičkog nasilja“ nakon što je javno izneo svoju zabrinutost.

Tokom 2018. i 2019. godine dva aviona 737 Max su se srušila, a u nesrećama  je poginulo 346 ljudi.

Američki regulatori vode istragu u Boingu, nakon eksplozije ploče vrata na Boingovom avionu 737 Max 9 u vazduhu, do koje je došlo u januaru.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: