Magija botoxa

Botulinum toxin A jeste produkt specifičnih bakterija (Clostridium botulinum), koje izazivaju trovanje hranom zvano Botulizam. Otrov koji proizvode navedene bakterije spada među najtoksičnije, ali u medicinske svrhe koristi se prečišćena slabo koncentrovana forma toksina. Kada se aplikuje u malim dozama u specifične mišiće, Botox blokira hemijske signale i onemogućava kontrakciju mišića.

Piše: dr Svetlana Đurišić, Dermatim

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

11:06

Default images

Zasto ga aplikovati?

Koža na licu oslikava pokrete naših mišića usecajući bore. Blokiranjem rada određenih mišića nestaju bore na koži, a već duboko urezane značajno se ispravljaju. Na taj način gubi se umoran ili ljutit izraz lica potenciran mimičnim borama. Ne aplikuje se u mišić podizač obrva, te osoba zadržava prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Botulinum toxin A koristi se od 1980 godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. 1987. godine dobio je i odobrenje od Svetske zdravstvene organizaje (FDA) za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godine u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, između obrva i oko očiju.

Kada je Botox dobar izbor:

1. Vertikalne linije između obrva, kao i nabori na nosu

2. Nabori na uglovima očiju

3. Brazde na čelu

4. Asimetrija kapaka ili obrva

Kada nije dobra opcija

Ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili poboljšane botoxom. On ne može ispraviti bore nastale ostećenjem od sunca. Takođe manje je poželjno tretirati linije na donjoj polovini lica. Mišići u ovoj regiji značajni su za uobičajene dnevne funkcije i nije prijatno da budu oslabljeni.

Druge indikacije

Pored tretmana bora koristi se kod upornih glavobolja, problema sa pokretima očiju, mišićnim spazmima.

Pojačano znojenje (Hiperhidroza) tretira se sa većim razređenjem Botoxa i površnom aplikacijom direktno ispod kože. Ovim se slabi funkcija znojnih žlezda, a jedan tretman omogućava najmanji period od 6 meseci do 1 godine bez pojačanog znojenja.

Rizici

Injekcije Botoxa su potpuno bezbedne kada ih aplikuje edukovan lekar.

Do danas postoje samo dva odobrena preparata botulin toxina A i to Dysport i Botox (Allergan). Lekar je dužan da pacijentu pokaze bočicu koju koristi za tretman.

Ako ne postoji etiketa tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti!!

Osnovne komplikacije su:
  • Modrica na mestu uboda (prolazna za 5 do 7 dana)
  • Glavobolja ili mučnina (24 do 48h, najčešće pri prvoj aplikaciji)
  • Privremena slabost mišića i pad obrva (traje do 3 meseca i predstavlja grešku lekara)


Rezultati

Primetićete rezultat nakon nekoliko dana, ali puno dejstvo nastaje deset dana od aplikacije. Sa aplikacijom umerene količine Botoxa zadržava se potpuno prirodan izraz lica, i ni jedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje bora. Dejstvo traje 4 do 6 meseci, nakon čega se mišić oporavlja.

Kada prođe dejstvo injekcija Botoxa funkcija mišića se u potpunosti vraća i tretman može neograničeno da se ponavlja. Takođe, tretmani mogu biti prekinuti u svakom trenutku bez ikakve bojazni da će na licu nastati bilo kave posledice.

Piše: dr Svetlana Đurišić, Dermatim

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: