Prvo je hakerima platio ucenu, pa im je onda odgovorio istom merom

Nemački programer Tobias Fromel (poznat i kao "battleck") uzvratio je napad kreatorima Muhstik ransomware-a, kojima je prethodno platio 0,09 Bitkoina kako bi povratio ukradene fajlove.

Tehnopolis

Izvor: Coin Telegraph, PC Press

Četvrtak, 10.10.2019.

09:00

Prvo je hakerima platio ucenu, pa im je onda odgovorio istom merom
Ilustracija / Foto: Depositphotos/ra2studio

Fromel je nakon napada na Bleeping Computer forumu objavio 3.000 ključeva za dekripciju i besplatni decryptor koji bi ostalim žrtvama trebalo da omogući da povrate svoje foldere.

Radi se o nelegalnoj, ali ipak slatkoj osveti, a za sve vlasnike QNAP NAS uređaja koji su prethodno bili žrtve Muhstik napada.

Napadači su od žrtava tražili fiksnu sumu od 0,09 Bitkoina, što je oko 740 dolara, a kako bi dobili ključeve za vraćanje enkriptovanih fajlova.

I Fromel je za vraćanje ukradenih foldera platio 670 evra, da bi potom napao komandni i kontrolni server koji su napadači koristili, i došao do ključeva za enkripciju za 2.858 žrtava koji su čuvani u bazi podataka.

Ostale žrtve su kasnije potvrdile da ključevi funkcionišu, a Fromel je objavio i adresu Bitkoin novčanika na koju oni koje je spasio od napada mogu da mu uplate donacije ako to žele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: