Stručnjak iz FBI-ja: U Apple-u rade "kreteni" i "zli geniji"

Otkako je kompanija Apple napravila automatsku enkripciju na iPhone-u, FBI vodi rat protiv njih žaleći se da je kriptografija toliko snažna ni sama kompanija ne može da je slomi što otežava vlastima borbu protiv terorista i kriminalaca.

Izvor: B92
Podeli
foto: epa/ALESSANDRO DELLA BELLA
foto: epa/ALESSANDRO DELLA BELLA

Na Međunarodnoj konferenciji o sajber bezbednosti na Menhentnu, stručnjak za foreziniku iz FBI-ja Stiven Flatli kritikovao je kompaniju Apple, a njene zaposlene nazvao „kretenima“ i “zlim genijima“ što su njemu i njegovim kolegama otežali posao.

Na primer, on se požalio da je Apple nedavno otežao pokušaje da se provali šifra, menjajući iteraciju od 10 hiljada do 10 miliona. To znači da je pokušaj pogađanja lozinke nije više 45 lozinki u sekundi već jedna na svakih 18 sekundi. Postoje alati koji mogu predložiti hiljade lozinki u kratkom vremenskom periodu, a ako su pokušaji u minuti ograničeni, postaje teže i sporije.

“Pokušaj provaljivanja lozinke se rastegao od dva dana na dva meseca“

S druge strane, pohvalio je izraelsku kompaniju Cellebrite koja porodaje uređaje za hakovanje FBI-ju rekavši da su jedini koji mogu izađi na crtu proizvodima kompanije Apple.

“Ako imate drugog zlog genija, Cellebrate, onda možete da idete na front“, rekao je kašljući dok je izgovarao ime kompanije.

Vesti

"Verovali su mi - glupi kreteni!"

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg poslednjih dana se nalazi u centru pažnje svetske javnosti zbog afere sa nedozvoljenim koriščenjem podatke 50 miliona korisnika te drušvene od strane kompanije Kembridž analitika.

Vesti petak 23.03. 15:29 Komentara: 9
strana 1 od 1740 idi na stranu