Nova verzija B92 Android aplikacije

Lollipop i nova naslovna strana dovoljan su razlog da vam se obratimo. Nova verzija B92 Android aplikacije je spremna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

21:49

Default images

Iako se mahom radi o popravkama propusta i usaglašavanju sa novostima koje su se u svetu Androida dogodile od poslednje verzije aplikacije (jun 2014), uradili smo nekoliko stvari koje ima smisla obrazložiti.

Nova naslovna strana

Nova naslovna strana
Ako se Androidom u Srbiji bavite dugo koliko i mi setićete se da ste od prvog izdanja naše aplikacije najvažnijim vestima sa b92.net pristupali preko slajdera na naslovnoj strani - najbitnijih pet priča poređanih jedna pored druge kroz koje se krećete pomerajući ih levo ili desno.

Kako su se tržište i naši procesi razvijali, zaključili smo da slajder kao rešenje sve teže prati naše ideje i planove, te da ćemo morati da pronađemo drugo rešenje kako bi na što lakši i bolji način prikazali sve članke koje naši urednici izdvajaju za vas.

Opredelili smo se za jednostavno i za upotrebu lako rešenje, svih, u ovom momentu, 19 vesti koje naši urednici izdvajaju iz mnoštva sadržaja smešteno je u listu koja vam je dostupna odmah po pokretanju aplikacije. Kako smo proširili podršku na gotovo sve ekrane na Android tržištu, sadržaj će biti raspoređen i prikazan najoptimalnije moguće za vašu spravu. Drugim rečima, videćete više bitnijih vesti nego ranije, srazmerno veličini vašeg ekrana.

Potrudili smo se da osvežavanje ove i ostalih listi članaka bude još lakše, naročito ako imate uređaj sa velikim ekranom. Umesto da dohvatate dugme koje je na vrhu ekrana, dovoljno je da povučete listu nadole (pull down to refresh). Usput, ovo radi i na člancima, što je novost i to veoma korisna, ako pratite članak čiji se sadržaj često menja (sportski događaj na primer).

Ispod liste sa izdvojenim člancima na naslovnoj strani nalaze se odeljci posvećeni sekcijama, što dodatno obogaćuje ponudu sadržaja. Ulazak u vašu omiljenu sekciju direktno sa liste članaka na naslovnoj strani revizijom dizajna učinili smo za nijansu lakšim, što će biti od koristi naročito ako imate uređaj sa većim ekranom i koristite ga jednom rukom.

Osvežena je i lista najnovijih članaka, nadamo se da će vam sada bidi upotrebljivija i lakša za korišćenje.

Lollipop

Podrška za novi Android znači bolju, pre svega vizuelnu integraciju sa okruženjem, a uz to smo obezbedili i podršku za nove ekrane. Ekrani poput onih na Nexusu 6, LG-ju G3 ili Samsung Galaxy Noteu 4 (QHD) sada su u potpunosti podržani, što znači jasne i oštre fotografije i grafičke elemente, te sadržaj koji se lakše koristi budući da odgovara dimenzijama i proporcijama ekrana.

Iako smo suštinski zadržali isti dizajn kao u prošlom izdanju, mnoštvo manje ili više vldljivih promena trebalo bi da donesu intuitivnije i prijatnije okruženje. Fokusirali smo se na tipografiju, sa namerom da potraga za sadržajem i čitanje budu što lakši.

Neke promene vidljive su na svim uređajima (fontovi, ikona), a u nekima će uživati samo korisnice i korisnici uređaja koji imaju najnoviji Android. Sve to zajedno novo izdanje čini vizuelno osveženim i po našem mišljenju prijatnijim za korišćenje, nadamo se da će se i vama dopasti.
Nastavljamo sa bavljenjem novim dizajnom i preporukama koje je Lollipop doneo (Material design) i načinima na koje se one uklapaju u iskustvo koje želimo da pružimo.

Ostalo

I ovo izdanje donosi popravke svih problema koje smo uočili do sada i koje ste nam prijavili. Uz veliku zahvalnost na vremenu i doprinosu pozivamo vas da nastavite, a mi ćemo se potruditi da svako novo izdanje donese otklanjanje svega što vam je stvaralo probleme.

Broj verzija Androida koje podržavamo ostao je isti, na listi je 5.0, ali je sa liste sklonjen 2.2, tako da je minimalna verzija Androida potrebna za instalaciju ovog updatea 2.3.

Hvala

Uz najlepše želje za sledeću godinu, zahvaljujemo se na vremenu i energiji koje ste nam posvetili prethodnih godina. Poziv da nam se javite ili prijavite sve što smatrate važnim i daje stoji, a dobro poznata email adresa i dalje funkcioniše.

Srećni praznici, do nove verzije, u ime sjajnog B92 web tima,
Ivan Jelić
Tehnički direktor B92.net

PS - Još jedna stvar: nova verzija B92 iOS aplikacije čeka na pregled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: