Appleu se ne dopada novi Atom procesor

Krugovi bliski IT industriji tvrde da je Apple odbio mogućnost ugradnje najnovijeg Intel Atom Moorstown procesora u sve ultra prenosne uređaje i budući tablet računar, koji bi trebalo da se pojavi početkom iduće godine.

Izvor: Bozza Bench

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2009.

16:50

Default images

Glavni razlog za ovakav stav kompanije Apple je prevelika potrošnja energije, što je u suprotnosti sa njihovim nastojanjima da ponude uređaj bez eksternog izvora napajanja energijom. Prema informacijama neimenovanih izvora potrošnja Intel Atom Moorstown procesora, koji integriše funkciju čipseta i grafičko jezgro, je čak deset puta veća od potrošnje koju je Apple planirao za ovaj uređaj.

Zbog ovih činjenica, Apple se sve više okreće ARM procesorima koji imaju daleko efikasniju potrošnju energije, tako da će se novi modeli iPhone i iPod uređaja praviti na novim i bržim modelima ARM procesora. Ovo je veliki udarac za Intel 45-nm procesore, s obzirom da se ozbiljno računalo na Apple, kao strateškog partnera u oblasti prenosnih uređaja i tržišnoj afirmaciji nove Atom platforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: