Opasan phishing napad vreba srpskim internetom

Mnogima je u Srbiji juče stigao email, navodno od Pošte Srbije u kom podsećaju da imate pošiljku koju treba da preuzmete.

Izvor: it-klinika.rs
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Poruka sadrži link, u kojem se navodi da je u pitanju potvrda isporuke paketa. Dalje u tekstu stoji da vas taj link vodi na stranicu tracking-posta-rs.com, na kojoj treba da unesete podatke kartice da biste platili carinu, prenosi it-klinika.rs.

Domen tracking-posta-rs.com ne pripada Pošti Srbije, a dobra vest je da više i ne postoji, odnosno uklonjen je. Ipak može da se desi da se stranica još uvek otvara, jer je DNS server još uvek ima u kešu. Preporuka je da email ne otvarate, već da ga obrišete. Ukoliko ste popunili formu i ostavili podatke kartice, kontaktirajte banku i ugasite karticu odmah.

Prema novim informacijama do kojih je došao portal it-klinika.rs, pojavio se novi domen sličnog imena i namene, uz pomoć kojeg se izvode slični phishing napadi. Postoje barem dve nove varijante phishing poruke. Domen je rs-inc-posta.com, stranica izgleda slično kao ona na domenu tracking-posta-rs.com koji je ugašen. Zbog toga se korisnici mole da prvo utvrde verodostojnost pošiljaoca email-a, i da tek kada su potpuno sigurni u svoju bezbednost kliknu na određeni link.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu