Od sutra moguća registracija domena sa slovima sa 'kvačicama'

Od sutra će registrantima postojećih domena biti omogućena registracija novog naziva".rs" domena, koji će moći da ima odgovarajuća latinična slova sa kvačicama, koja ranije nisu bila na raspolaganju, saopštio je Registar nacionalnog internet domena Srbije.

Izvor: N1
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U saopštenju se navodi da će ".rs" domen omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova na 13 jezika, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu "ošišanom latinicom", odnosno bez kvačica.

Dalje se pojašnjava da će biti omogućena registracija sa slovima kao što su "č" ili "ć" umesto "c" i "š" umesto "s".

Iz Registra napominju da su, prateći svetske trendove, još 2012. godine omogućili registraciju ćiriličkih naziva u okviru ".srb" domena, a sada će u okviru naziva ".rs" domena, omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina.

Internet

Kako je malver ubio slobodu na internetu

Malver je kriv za sve - napunio je pretraživače besmislenim reklamama, pokrao silne podatke sa bankovnih računa korisnika, uticao na kompjuterske sisteme širom sveta, i na kraju doveo do toga da prosečan internet građanin više ne oseća slobodu da se kreće veb prostranstvima.

Internet subota 22.12. 09:26 Komentara: 8
strana 1 od 10 idi na stranu